SPIRU HARET

Forumul studenţilor
Last visit was: 19/11/2018 01:01 It is currently 19/11/2018 01:01
Daţi-ne like pe pagina oficială de FaceBook

Advertisement

 

All times are UTC + 2 hours

Forum rules


Citiţi regulamentul înainte de a scrie pe forum
Folosiţi Image căutarea înainte de a deschide un subiect nou



 [ 37 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: SEM . I - MARKETING
PostPosted: 31/01/2007 16:23 
Offline
Membru
Membru
User avatar

Joined: 28/01/2007 20:41
Posts: 11
Location: Bucuresti
Reputation point: 0
ARE CAREVA REZOLVARILE LA TESTUL GRILA? ..........DACA LE AVETI AFISATILE SI VOI............... :-P


Top
  
 
PostPosted: 02/02/2007 01:53 
Offline
Membru
Membru
User avatar

Joined: 02/02/2007 01:29
Posts: 8
Reputation point: 0
miki_miki wrote:
ARE CAREVA REZOLVARILE LA TESTUL GRILA? ..........DACA LE AVETI AFISATILE SI VOI............... :-P



La Marketing anul I din cate stiu eu grilele se fac din manualul Silviei Olaru ! Sunt toate aici : http://spiruharet-bz.myforum.ro/aici-vp768.html#768. Vezi ca este un singur fisier mare ~ 100mb, care contine scanarile testelor din carte ....bafta !

Edit by lancerego


Top
  
 
PostPosted: 09/02/2007 17:09 
Offline
Membru
Membru

Joined: 09/02/2007 10:48
Posts: 5
Reputation point: 0
multiple choice :
35-c ; 36-c; 37-b; 38-a; 39-b; 40-b; 41-c; 42-a; 43-b; 44-b; 45-d; 46-b; 47- b; 48-d; 49-b; 50-c; 51-a; 52-c; 53-c; 54-b; 55-d; 56-d; 57-b; 58-c; 59-d; 60-a; 61-c; 62-c; 63-d; 64-a; 65-b; 66-c; 67-c; 68-c; 69-b; 70-b; 71-c; 72-b; 73-b; 74-b; 75-d; 76-b; 77-d; 78-c; 79-b; 80-c; 81-b; 82-a; 83-d; 84-b; 85-d; 86-c; 87-d; 88-c; 89-b; 90-b; 91-b; 92-c; 93-b; 94-a; 95-b; 96-d; 97-d; 98-a; 99-a; 100-a; 101-c; 102-c; 103-a; 106-a; 109-c; 112-b; 115-b; 116-d; 118-b; 121-c; 124-b; 125-a; 128-b; 129-d; 131-c; 133-b; 134-b; 136-a; 137-a; 143-c; 144-d;147-a; 150-d; 151-d; 153-b; 157-c; 160-b; 167-b; 171-c; 174-d; 179-c; 180-c; 183-d; 188-d; 189-b; 191-b; 194-c; 195-c; 196-d; 198


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 10/02/2007 15:38 
Offline
Membru
Membru
User avatar

Joined: 10/02/2007 15:30
Posts: 1
Location: Bucuresti
Reputation point: 0
True/False

1-F ; 2-A ; 3-A ; 5-F ; 6-A ; 7-F ; 8-A ; 9-A ; 10-A ; 16-A ; 17-A


Top
  
 
PostPosted: 21/02/2007 16:45 
Offline
Membru
Membru

Joined: 19/02/2007 18:27
Posts: 1
Reputation point: 0
florinSpiru wrote:
miki_miki wrote:
ARE CAREVA REZOLVARILE LA TESTUL GRILA? ..........DACA LE AVETI AFISATILE SI VOI............... :-P



La Marketing anul I din cate stiu eu grilele se fac din manualul Silviei Olaru ! Sunt toate aici : http://spiruharet-bz.myforum.ro/aici-vp768.html#768. Vezi ca este un singur fisier mare ~ 100mb, care contine scanarile testelor din carte ....bafta !

Edit by lancerego

eu daca le am cum le trimit


Top
  
 
PostPosted: 23/02/2007 08:54 
Offline
Membru
Membru

Joined: 21/02/2007 19:08
Posts: 2
Reputation point: 0
buna tuturor.aveti cumva raspunsurile la grile??plss.nu am manualul si nici n-am idee de unde sa-l iau.faceti un pustiu de bine va rog :-) .multam


Top
  
 
PostPosted: 25/02/2007 15:22 
Offline
Membru
Membru

Joined: 17/02/2007 23:44
Posts: 8
Reputation point: 0
am grilele rezolvate in proportie de 90%...dar vad ca nu poti pune fisiere pe forum.... :-( :-(


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 25/02/2007 15:40 
Offline
Membru
Membru
User avatar

Joined: 20/01/2007 14:02
Posts: 334
Location: Bucuresti
Reputation point: 0
citeste aici : http://spiruharet-bz.myforum.ro/faq.php
sau aici: http://spiruharet-bz.myforum.ro/tutorial-atasarea-pozelor-pe-forum-vt317.html

_________________
Spiru Haret, Mate-Info, ID, an1


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 25/02/2007 15:50 
Offline
Membru
Membru

Joined: 17/02/2007 23:44
Posts: 8
Reputation point: 0
am inteles deci tre sa fac documentul in format jpg si sa l postez pe un server public


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 25/02/2007 15:52 
Offline
Membru
Membru
User avatar

Joined: 20/01/2007 14:02
Posts: 334
Location: Bucuresti
Reputation point: 0
poti incerca sa-l pui undeva asa cum este acum (in formatul actual)

_________________
Spiru Haret, Mate-Info, ID, an1


Top
  
 
PostPosted: 25/02/2007 15:54 
Offline
Membru
Membru

Joined: 10/02/2007 14:28
Posts: 5
Location: ploiesti
Reputation point: 0
decimus wrote:
am grilele rezolvate in proportie de 90%...dar vad ca nu poti pune fisiere pe forum.... :-( :-(


mai incearca ,ca nu am nicio rezolvare

_________________
undrm3


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 25/02/2007 15:54 
Offline
Membru
Membru

Joined: 17/02/2007 23:44
Posts: 8
Reputation point: 0
mda...am un ftp dar nu prea mi vine sa dau parola asa la toata lumea ca l mai folosesc si pentru alte chestii


Top
  
 
PostPosted: 25/02/2007 16:17 
Offline
Membru
Membru

Joined: 17/02/2007 23:44
Posts: 8
Reputation point: 0
NU sunt chiar toate....astept si eu restul de la cineva



Introducere in marketing 1

True/False
Indicate whether the sentence or statement is true or false.

__F__ 1. Marketingul este foarte important doar pentru organizatiile mari, cu profit, nationale sau internationale.

__F__ 2. Marketingul presupune adaptarea firmei la mediu. Prin mediu de marketing se intelege mediul extern firmei.

__F__ 3. Discordanta cognitiva (disonanta cognitiva) apare in etapa testului de marketing in dezvoltarea produselor noi.

__F__ 4. Discordanta cognitiva (disonanta cognitiva) apare in etapa evaluarii alternativelor in timpul procesului decizional al cumparatorului.

__F__ 5. Marketingul este important mai ales pentru organizatiile mari, producatoare sau distribuitoare.

__F__ 6. Nevoile umane sunt forma pe care o iau dorinţele după cum sunt modelate de cultură şi personalitatea individului.

__F__ 7. Oamenii au dorinţe limitate, dar resurse aproape nelimitate.

__A__ 8. Demarketingul poate fi necesar pentru a reduce temporar sau permanent cererea.

__A__ 9. In zilele noastre firmele pun accent pe realizarea de conexiuni pe viata cu clientii lor.

__F__ 10. Prin conexiuni cu partenerii de marketing se intelege doar relatiile pe care firma le are cu partenerii din exteriorul companiei.

__F__ 11. Conceptul celor 4 P (mixul de marketing) ia în considerare viziunea cumpărătorului asupra pieţei, nu pe cea a vânzătorului.

__A__ 12. Un plan de marketing incepe printr-un scurt rezumat al principalelor scopuri şi recomandări ale planului de revizie a organizării, ajutând conducerea de top să găsească rapid punctele majore ale planului.

__F__ 13. Planul de marketing este o etapa a programului de actiune.

__A__ 14. O strategie de marketing este logica de marketing prin care o companie speră să îşi îndeplinească obiectivele de marketing.

__A__ 15. Percepţia este procesul prin care indivizii selectează, organizează şi interpretează informaţiile pentru a-şi construi o imagine unitară despre lume.

__F__ 16. Sigmund Freud a încercat să explice de ce oamenii sunt animaţi de anumite nevoi în anumite momente. El a aratat ca nevoile umane sunt aranjate pe o scară ierarhică, începând de la cea mai imperioasă pe treapta de jos, până la cea mai puţin imperioasă pe cea de sus. Aceste nevoi includ nevoile fiziologice, nevoia de siguranţă, nevoile sociale, nevoia de a fi respectat şi nevoia de ajustare a sinelui.

__F__ 17. Cultura, clasa sociala si familia reprezinta factorii culturali care influenteaza comportamentul consumatorilor.

__F__ 18. Comportamentul unei persoane este influenţat de multe grupuri restrânse. Grupurile care au o influenţă directă şi al căror membru este persoana în cauză sunt numite grupuri de referinta.

__A__ 19. Liderii de opinie reprezinta acei indivizi din cadrul unui grup de referinţă care, datorită unor abilităţi speciale, a cunoştinţelor pe care le posedă, a personalităţii sau a altor caracteristici exercită o influenţă puternică asupra celorlalţi membri ai grupului.

__F__ 20. Prima etapa a procesului decizional al cumparatorului o reprezinta cautarea de informatii.

__A__ 21. In procesul decizional al cumparatorului poate sa o stare de disconfort numita disonanta cognitiva.

__F__ 22. Grupa majorităţii adoptorilor timpurii achiziţionează produsele mai repede decât grupa adoptorilor timpurii.

__F__ 23. Prima etapă a procesului decizional al cumpărătorului o reprezintă căutarea de informaţii.

__F__ 24. Satisfacţia clientului nu depinde de performanţa percepută a unui produs în livrarea valorii legate de aşteptările cumpărătorului.

__A__ 25. Factorii care formează macromediul influenţează activitatea întreprinderii indirect, permanent şi slab.

__F__ 26. Conceptul de marketing susţine faptul că majoritatea clienţilor vor favoriza produsele care sunt disponibile şi convenabile şi de aceea managementul trebuie să se concentreze pe îmbunătăţirea producţiei şi pe eficienţa distribuţiei.

__F__ 27. Primul concept al managementului marketingului este conceptul de produs.

__F__ 28. Societăţile comerciale de astăzi îşi selectează mai cu grijă consumatorii şi construiesc relaţii de scurtă durată şi directe cu aceşti consumatori ţintă.

__F__ 29. Segmentele de piaţă sunt subgrupe ale nişelor de piaţă.

__F__ 30. Primul concept al managementului marketingului este conceptul de produs.

__F__ 31. Alianţele strategice fac parte din conexiunile cu lumea din jur.

__A___ 32. Poziţionarea pe piaţă presupune dezvoltarea unei poziţii a produsului pentru fiecare segment ţintă şi dezvoltarea mixului de marketing.

__A__ 33. Pentru ca segmentarea să fie utilă, trebuie ca segmentele cărora ea se adresează să se poată preta în practică la tratamente distincte din partea întreprinderii. Aceasta presupune mai întâi ca ele să fie cât mai numeroase şi ca fiecare dintre ele să aibă o mărime cât mai mare.

__F__ 34. Definiţia dată de A. Denner „marketingul cuprinde analiza permanentă a cererii, pe de o parte şi, pe de altă parte, stabilirea şi punerea în acţiune a mijloacelor de satisfacere a acesteia, în condiţiile unui profit optim.” este o definitie clasică.

Multiple Choice
Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

____ 35. Oamenii au:
a. dorinte limitate, dar resurse aproape nelimitate
b. dorinte si resurse nelimitate
c. dorinte aproape nelimitate, dar resurse limitate
d. dorinte si resurse limitate


____ 36. Multi vanzatori fac greseala sa acorde mare atentie produselor specifice pe care le ofera in comparatie cu avantajele aduse de aceste produse. Ei se vad mai degraba vanzand un produs decat oferind o solutie pentru o nevoie. In marketing acest fenomen poarta numele de:
a. hipermetropie de marketing
b. demarketing
c. miopie de marketing
d. sincromarketing


____
37. In ceea ce priveste legatura dintre marketingul tranzactiei si marketingul de relatii este adevarat ca:
a. marketingul de relatii este parte a marketingului tranzactiei
b. marketingul tranzactiei este parte a marketingului de relatii
c. nu exista nici o legatura intre marketingul tranzactiei si marketingul de relatii
d. marketingul tranzactiei si marketingul de relatii reprezinta acelasi concept


____
38. Demarketingul este o solutie a managementului marketingului in cazul:
a. unei cereri excesive fata de capacitatea organizatiei de a o satisface si are ca scop reducerea temporara sau permanenta a cererii prea mari
b. lipsei cererii cand consumatorii vizati pot manifesta indiferenta fata de produs
c. unei cereri fluctuante care variaza de la un anotimp la altul si are ca scop gasirea unor modalitati de modificare a manifestarii cererii in vederea sincronizarii ei
d. nici un raspuns nu este corect



____ 39. Practica de marketing trece prin trei stadii:
a. marketing prenorial, marketing antreprenorial, marketing intreprenorial
b. marketing antreprenorial, marketing in formule, marketing intreprenorial
c. marketing antreprenorial, marketing prenorial, marketing in formule
d. marketing direct, marketing antreprenorial, marketing indirect



____ 40. Stadiul practicii de marketing care se refera la infiintarea societãtilor de cãtre indivizi care trãiesc pe baza inteligentei lor, care vizualizeaza o oportunitate si bat la orice usã pentru a capta atentia, se numeste:
a. marketing prenorial
b. marketing antreprenorial
c. marketing intreprenorial
d. marketing in formule



____ 41. Exista cinci concepte alternative ale managementului marketingului conform carora organizatiile isi conduc activitatile de marketing:
a. conceptul de productie, conceptul de marca, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de relatie
b. conceptul de produs, conceptul de pret, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de marketing relational
c. conceptul de productie, conceptul de produs, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de marketing societal
d. conceptul de produs, conceptul de productie, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de marketing relational



____ 42. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca majoritatea clientilor vor favoriza produsele care sunt disponibile si convenabile si de aceea managementul trebuie sa se concentreze asupra imbunatatirii productiei si eficientei distributiei:
a. conceptul de productie
b. conceptul de produs
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing



____ 43. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine faptul ca utilizatorii (clientii) vor favoriza produsele care ofera cel mai mult din punct de vedere al calitatii, performantei si trasaturilor inovatoare si de aceea managementul trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea produselor:
a. conceptul de productie
b. conceptul de produs
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing



____ 44. Care dintre conceptele managementului marketingului poate conduce la miopia de marketing:
a. conceptul de productie
b. conceptul de produs
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing



____ 45. Conceptul de productie este inca o filosofie utila:
a. cand cererea pentru un produs depaseste oferta
b. cand costul produsului este foarte mare si este nevoie de o productivitate imbunatatita pentru a-l reduce
c. cand oferta pentru un produs depaseste cererea
d. a si b



____ 46. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca utilizatorii (consumatorii) nu vor cumpara suficiente produse ale organizatiei daca aceasta nu se angajeaza intr-un efort de vanzare si promotional la scara larga:
a. conceptul de marketing
b. conceptul de vanzare
c. conceptul de marketing societal
d. conceptul de promovare



____ 47. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca realizarea scopurilor organizatorice depinde de stabilirea nevoilor si dorintelor pietelor tinta si livrarea satisfactiilor dorite mai eficient decat concurenta:
a. conceptul de vanzare
b. conceptul de marketing
c. conceptul de marketing societal
d. conceptul de marketing relational



____ 48. Din categoria conexiunilor de marketing cu clientii fac parte:
a. conectarea cu clienti selectati mai atent, conexiuni largite, conectare directa
b. legaturi globale, contactul direct, conectare pe viata
c. conectare directa, largirea conexiunilor, legaturi globale
d. conectarea cu clienti selectati mai atent, relatii care dureaza o viata, contactul direct



____ 49. Conectarea cu furnizorii si distribuitorii face parte din:
a. conexiunile cu clientii
b. conexiunile cu partenerii de marketing
c. conexiunile cu lumea din jur
d. nici un raspuns corect



____ 50. Conexiunile de marketing cu lumea din jur presupun:
a. conexiuni largite, contactul direct, conexiuni globale
b. alinate strategice, legaturi globale, conectare mai selectiva
c. conexiuni globale, conexiuni cu valori si responsabilitati sociale, largirea conexiunilor
d. conectare mai selectiva, conectare globala, conectare directa



____ 51. O metoda de analiza a portofoliului de afaceri curent este si metoda matriceala Boston Consulting Group, care evalueaza domeniile strategice tinand cont de dua criterii importante:
a. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata (cota relativa de piata) si atractivitatea pietei in care se incadreaza domeniul strategic respectiv (rata de crestere a pietei)
b. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata si cota de piata
c. atractivitatea pietei si potentialul organizatiei
d. cota relativa de piata si potentialul organizatiei



____ 52. Reteaua globala de computere care conecteaza consumatorii de toate tipurile din toata lumea fara sa aiba o conducere sau proprietate centrala se numeste:
a. intranet
b. extranet
c. internet
d. companii dot.com



____ 53. Relatiile dintre afacerile electronice, comertul electronic si marketingul electronic sunt:
a. afacerile electronice >comertul electronic, marketingul electronic>afacerile electronice;
b. marketingul electronic>comertul electronic, comertul electronic>afacerile electronice;
c. afacerile electronice>comertul electronic, comertul electronic>marketingul electronic;
d. marketingul electronic>afacerile electronice, comertul electronic=marketingul electronic




____ 54. Intre beneficiile aduse vanzatorilor de comertul electronic si de internet nu se includ:
a. construirea relatiilor cu clientii
b. cresterea costurilor, reducerea vitezei si a eficientei
c. comunicarea electronica de cele mai multe ori costa mai putin decat cea prin posta
d. ajustarea din mers a ofertelor si programelor de catre vanzator



____ 55. Din categoria companiilor click-only fac parte:
a. firmele punct com (dot.com), care vand produse prin intermediul internetului direct la consumatorul final
b. mecanismele de cautare si portaluri precum Yahoo, Go care ofera si servicii precum: stiri, meteo etc;
c. furnizorii de servicii pe internet care asigura internet si conexiuni e-mail in schimbul unei taxe
d. a+b+c



____ 56. Din categoria reclamelor si promotiilor publicitare pe internet nu fac parte:
a. interstitialele
b. tickerele
c. zgarienorii si dreptunghiurile
d. webcastingul



____ 57. Versiunea pe internet a comertului prin mijloace orale care implica ideea unui mesaj e-mail care este atat de reusit incat clientii vor dori sa-l transmita mai departe prietenilor lor se numeste:
a. webcasting
b. marketing viral
c. interstitale
d. marketing societal



____ 58. Este considerata forma de reclama pe internet:
a. webcastingul
b. crearea unui site web
c. sponsorizarile pentru continutul site-ului
d. participarea la comunitatile web



____ 59. Printre dificultatile cu care se confrunta comertul electronic nu se afla:
a. haos si neoranduiala
b. securitatea
c. cumpararea limitata
d. conexiuni directe cu clientii



____ 60. Compania face parte din:
a. micromediu
b. macromediu
c. mediul extern
d. mediul demografic



____ 61. Clientii fac parte din:
a. mediul demografic
b. macromediu
c. micromediu
d. mediu intern



____ 62. Ce grupa cuprinde doar factori ai micromediului:
a. clientii, furnizorii, firmele de distributie, factorii tehnologici
b. clientii, concurentii, factorii naturali, furnizorii
c. compania, concurentii, clientii, intermediarii
d. factorii demografici, intermediarii, compania, factorii naturali



____ 63. Ce grupa cuprinde factorii macromediului:
a. demografici, economici, naturali, tehnologici, culturali, concurenti
b. clienti, furnizori, distribuitori, compania, concurentii
c. demografici, concurenti, tehnologici, furnizori, naturali
d. naturali, economici, tehnologici, culturali, politici, demografici



____ 64. Din tipologia pietelor de consum fac parte:
a. pietele consumatorilor, pietele de afaceri, pietele de distribuitori, pietele guvernamentale, pietele internationale
b. pietele consumatorilor, pietele industriale, pietele de servicii, pietele globale, pietele de afaceri
c. pietele consumatorilor finali, pietele intermediarilor, pietele distribuitorilor, pietele agentilor de vanzari, pietele de afaceri
d. nici un raspuns corect




____ 65. Inventiile si inovatiile sunt elemente specifice prin care se poate exprima evolutia:
a. mediului economic
b. mediului tehnologic
c. mediului natural
d. micromediului



____ 66. Mediul demografic reprezinta unul din factorii:
a. cei mai importanti ai micromediului
b. cu o evolutie usor previzibila
c. care formeaza cererea de marfuri, creaza pietele
d. care afecteaza direct, permanent si puternic capacitatea companiei de a-si satisface clientii



____ 67. Elementele care exprima resursele de care dispune intreprinderea definesc:
a. mediul natural al intreprinderii
b. micromediul intreprinderii
c. mediul intern
d. mediul tehnologic al intreprinderii


____ 68. Resursele umane ale unei firme fac parte din:
a. mediul demografic al firmei
b. mediul natural al firmei
c. mediul intern
d. macromediul



____ 69. Cea mai folosita metoda de colectare a informatiilor despre cunostinte, atitudini, preferinte, motivatia consumatorilor este:
a. cercetarea observationala
b. cercetarea sondaj
c. cercetarea experimentala
d. simularea



____ 70. Care sunt instrumentele de colectare a datelor principale:
a. cercetarea observationala si cercetarea sondaj
b. chestionarul si instrumentele mecanice
c. sondajul si experimentul
d. nici un raspuns corect



____ 71. Pentru o cercetare de marketing comercianti pot obtine informatiile necesare din urmatoarele surse:
a. datele interne, cercetarea de marketing
b. datele interne, cercetarea observationala, cercetarea sondaj, cercetarea experimentala
c. datele interne, inteligenta de marketing, cercetarea de marketing
d. datele interne, datele secundare



____ 72. Sursa de informatii care reprezinta colectarea si analiza sistematica a informatiilor disponibile public despre competitori si despre dezvoltarile din mediul de marketing este:
a. sondajul
b. inteligenta de marketing
c. cercetarea de marketing
d. datele interne



____ 73. Baza de date interna a companiei face parte din:
a. datele principale
b. datele secundare
c. datele curente
d. datele statistice



____ 74. Datele care constau in informatii stranse special pentru scopul specific al cercetarii de marketing in derulare se numesc:
a. date curente
b. date principale (primare)
c. date interne
d. date secundare



____ 75. Intreprinderile mici cu buget restrans si organizatiile non-profit pot folosi urmatoarele metode de strangere a informatiilor:
a. strangerea de date secundare
b. observatiile
c. studiile si experimentele
d. toate metodele de la a la c



____ 76. Cati pasi cuprinde procesul cercetarii de marketing:
a. doi pasi
b. patru pasi
c. opt pasi
d. sapte pasi



____ 77. Este adevarat ca:
a. subculturile cuprind grupuri de oameni care au in comun aceleasi sisteme de valori determinate de situatii si experiente de viata similare
b. subculturile includ nationalitati, grupuri rasiale si zone geografice
c. fiecare cultura cuprinde mai multe subculturi
d. a+b+c



____ 78. Nu este adevarat urmatorul enunt:
a. cultura este cauza principala care determina nevoile si comportamentul unei persoane
b. comportamentul uman este in general invatat
c. fiecare subcultura cuprinde mai multe culturi
d. toate enunturile sunt corecte



____ 79. Stilul de viata se defineste prin masurarea dimensiunilor AIO care predomina la un consumator si care se refera la:
a. abilitati, interese, observatii
b. activitati, interese, opinii
c. afaceri, implicare, observatii
d. afinitati, implicare, opinii



____ 80. Pentru clasificarea stilurilor de viata se poate utiliza modelul:
a. B.C.G.
b. SWOT
c. AIO
d. GE



____ 81. In general, consumatorul acumuleaza cea mai mare parte a informatiilor despre un produs prin intermediul:
a. surselor personale
b. surselor comerciale
c. surselor publice
d. surselor experimentale



____ 82. Care sunt factorii care pot sa se interpuna intre intentia de cumparare si decizia de cumparare:
a. atitudinea celorlalti si factorii situationali surpriza
b. deformarea selectiva si factorii situationali surpriza
c. publicitatea subliminala si atentia selectiva
d. atitudinea celorlalti si retentia selectiva



____ 83. Firmele inteligente au ca scop:
a. sa isi incante clientii promitandu-le mai putin decat ceea ce pot livra
b. sa isi incante clientii promitandu-le mai mult decat ceea ce pot livra
c. sa dezamageasca clientii promitandu-le numai ce pot livra
d. sa isi incante clientii promitandu-le numai ce pot livra



____ 84. Un cumparator este multumit:
a. daca performanta produsului nu se ridica la asteptarile clientului
b. daca performanta produsului se potriveste cu asteptarile clientului
c. daca performanta produsului depaseste asteptarile clientului
d. daca produsul este ieftin



____ 85. Care este ordinea etapelor procesului de adoptare a unui produs nou:
a. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, adoptarea, testarea
b. constientizarea, manifestarea interesului, testarea, adoptarea, evaluarea
c. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, testarea, adoptarea
d. constientizarea, manifestarea interesului, evaluarea, testarea, adoptarea



____ 86. Conceptul de „marketing mix“ include elemente specifice referitoare la:
a. produs, personal, promovare, distributie
b. produs, pret, publicitate, distributie
c. produs, pret, distributie, promovare
d. produs, pret, personal, promovare



____ 87. In cazul strategiei de demarketing rolul marketingului este de:
a. creare a cererii
b. distrugere a cererii
c. dezvoltare a cererii
d. reducere a cererii


____ 88. In raport cu gradul de receptivitate fata de noutate, primele trei grupe de consumatori (adoptatori) care accepta noutatea sunt:
a. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor tarzii
b. inovatorii, majoritatea adoptatorilor timpurii, majoritatea adoptatorilor tarzii
c. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor timpurii
d. inovatorii, inovatorii timpurii, invatorii tarzii



____ 89. Decizia unui individ de a deveni utilizator permanent al unui produs reprezinta:
a. manifestarea interesului fata de produs
b. adoptarea produsului
c. evaluarea
d. testarea produsului



____ 90. Persoanele care adopta un produs nou parcurg mai multe etape. Etapa in care consumatorul este stimulat sa inceapa sa caute informatii despre produsul nou reprezinta etapa:
a. constientizarii
b. manifestarii interesului
c. evaluarii
d. testarii



____ 91. Persoanele care adopta un produs nou parcurg, de obicei, mai multe etape. Etapa in care consumatorul se gandeste daca merita sa incerce si el acest produs reprezinta etapa:
a. constientizarii
b. evaluarii
c. testarii
d. adoptarii



____ 92. In ceea ce priveste comportamentul de dupa cumparare, in urma realizarii cumparaturilor majore apare de obicei o stare de disconfort care este intalnita sub denumirea de:
a. deformare selectiva
b. nemultumire acuta
c. discordanta cognitiva (discrepanta cognitiva)
d. retentie selectiva



____ 93. Nevoile umane sunt aranjate pe o scara ierarhica („piramida nevoilor“), incepand de la cea mai imperioasa pe treapta de jos, pana la cea mai putin imperioasa pe treapta de sus in cazul:
a. teoriei lui Freud
b. teoriei lui Maslow
c. teoriei lui Herzberg
d. teoriei lui Kotler



____ 94. Primii adoptatori ai unui produs nou, care sunt tineri, bine educati, cu venituri de obicei mari, se disting prin indrazneala, manifesta mai mare deschidere fata de lucrurile cu care nu sunt obisnuiti si sunt dispusi sa-si asume un risc, poarta numele de:
a. inovatori
b. adoptatori timpurii
c. majoritatea adoptatorilor tarzii
d. majoritatea adoptatorilor timpurii


____ 95. Cum se numeste categoria adoptatorilor care se ghideaza dupa respect si sunt lideri de opinie in comunitatile in care traiesc:
a. inovatorii
b. adoptatorii timpurii
c. majoritatea adoptatorilor timpurii
d. majoritatea adoptatorilor tarzii



____ 96. Deosebirile dintre pietele intreprinderilor si cele ale consumatorilor se refera la:
a. structura si cererea pietei
b. natura unitatii de cumparare
c. tipurile de decizii si procesul decizional
d. a+b+c



____ 97. In ceea ce priveste piata intreprinderilor fata de cea a consumatorilor este adevarat enuntul:
a. comerciantul care lucreaza pentru intreprinderi are de regula de-a face cu mult mai multi cumparatori decat pietele de consumatori
b. pietele intreprinderilor sunt mult mai dispersate ca localizare geografica decat pietele de consumatori
c. achizitiile societatilor presupun de obicei mai putini participanti la procesul decizional si un efort de cumparare mai putin profesional fata de achizitiile realizate de cumparatorii persoane fizice
d. cumparatorii persoane juridice se confrunta de obicei cu decizii de cumparare mai complexe decat cumparatorii consumatori



____ 98. Principalele tipuri de situatii de cumparare in cazul intreprinderilor-cumparatoare sunt:
a. recumpararea directa, sarcina noua, recumpararea modificata
b. recumpararea indirecta, sarcina noua, cumpararea modificata
c. recumpararea directa, recumpararea modificata
d. recumpararea noua, sarcina veche, recumpararea modificata



____ 99. Toti membrii unei organizatii care joaca un rol in procesul de achizitionare formeaza un grup care include utilizatori efectivi ai produsului, oameni care iau decizia de cumparare efectiva, oameni care influenteaza decizia de cumparare, cei care se ocupa de documentarea asupra produsului si cei care se ocupa cu cumpararea propriu-zisa. Acest grup poarta numele de:
a. centru de cumparare
b. nucleu de cumparare
c. nisa de piata
d. grup de aprovizionare



____ 100. In cazul achizitiilor de rutina toate rolurile centrului de cumparare legate de luare deciziei de cumparare pot fi asumate de:
a. o singura persoana
b. doua persoane
c. patru persoane
d. minim patru persoane



____ 101. Factorii cu influente majore in comportamentul intreprinderilor cumparatoare sunt:
a. factorii individuali, factorii interpersonali, factorii organizationali, factorii tehnologici
b. factorii demografici, factorii economici, factorii tehnologici, factorii naturali
c. factorii legati de mediul inconjurator, factorii organizationali, factorii interpersonali, factorii individuali
d. factorii referitori la varsta, structura organizationala, factorii tehnologici, factorii specifici



____ 102. O metodă de analiză a portofoliului de afaceri curent este şi metoda matriceală Boston Consulting Group, care evaluează domeniile strategice ţinând cont de două criterii importante:
a. poziţia pe care o deţine domeniul strategic pe piaţă şi cota de piaţă
b. atractivitatea pieţei şi potenţialul organizaţiei
c. poziţia pe care o deţine domeniul strategic pe piaţă şi atractivitatea pieţei
d. cota relativă de piaţă şi potenţialul organizaţiei



____ 103. O metoda de analiza a portofoliului de afaceri curent este si metoda matriceala Boston Consulting Group, care evalueaza domeniile strategice tinand cont de dua criterii importante:
a. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata (cota relativa de piata) si atractivitatea pietei in care se incadreaza domeniul strategic respectiv (rata de crestere a pietei)
b. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata si cota de piata
c. atractivitatea pietei si potentialul organizatiei
d. cota relativa de piata si potentialul organizatiei



____ 104. Conceptul care susţine că utilizatorii (consumatorii) vor achiziţiona mai ales produsele care oferă cel mai mult din punct de vedere al calităţii, performanţei şi trăsăturilor inovatoare este:
a. conceptul de vânzare
b. conceptul de produs
c. conceptul de marketing
d. conceptul de producţie



____ 105. Nu este element al macromediului firmei:
a. nivelul tehnologic
b. legislaţia
c. organismele publice
d. mediul natural
e. toate variantele fac parte din macromediu



____ 106. În ceea ce priveşte legatura dintre marketingul tranzacţiei şi marketingul de relaţii este adevarat că:
a. marketingul tranzacţiei este parte a marketingului de relaţii
b. marketingul de relaţii este parte a marketingului tranzacţiei
c. nu există nici o legatură între marketingul tranzacţiei şi marketingul de relaţii
d. marketingul tranzacţiei şi marketingul de relaţii reprezintă acelaşi concept



____ 107. Este metodă de analiză a portofoliului de afaceri al unei firme:
a. Analiza SWOT
b. GE (General Electric)
c. AIO
d. a+b+c
e. nici un rãspuns corect



____ 108. La baza piramidei ierarhice a lui Abraham Maslow se situează:
a. nevoile de siguranţă
b. nevoile sociale
c. nevoile fiziologice
d. nevoile de autorealizare



____ 109. Practica de marketing trece prin trei stadii:
a. marketing antreprenorial, marketing prenorial, marketing intreprenorial
b. marketing antreprenorial, marketing prenorial, marketing în formule
c. marketing antreprenorial, marketing în formule, marketing intreprenorial
d. marketing direct, marketing antreprenorial, marketing indirect



____ 110. Relaţiile dintre afacerile electronice, comerţul electronic şi marketingul electronic sunt:
a. marketingul electronic > comerţul electronic, comerţul electronic > afacerile electronice
b. afacerile electronice > comerţul electronic, marketingul electronic > afacerile electronice
c. marketingul electronic > afacerile electronice, comerţul electronic = marketingul electronic
d. afacerile electronice > comerţul electronic, comerţul electronic > marketingul electronic



____ 111. Nu este concept al management marketingului:
a. conceptul de vânzare
b. conceptul de producţie
c. conceptul de promovare
d. conceptul de marketing



____ 112. Versiunea pe internet a comerţului prin mijloace orale care implică ideea unui mesaj e-mail care este atât de reuşit încât clienţii vor dori să-l transmită mai departe prietenilor lor se numeşte:
a. webcasting
b. marketing viral
c. interstiţale
d. marketing societal



____ 113. Segmentarea pieţei reprezintă:
a. divizarea pieţei în grupuri mai mici de cumpărători, cu un comportament, nevoi şi caracteristici distincte care necesită produse şi mixuri de marketing distincte
b. este o metodă de analiză a unei pieţe (sau la modul general al publicului) constând în a o descompune într-un oarecare număr de subansamble distincte şi eterogene în cadrul lor
c. a + b
d. nici un răspuns corect



____ 114. Dacă o firmă foloseşte prea multe campanii publicitare separate în acelaşi timp, crându-se o imagine confuză în mintea consumatorilor înseamnă că eroarea majoră de poziţionare pe piaţă pe care o face firma se numeşte:
a. suprapoziţionare c. poziţionare confuză
b. subpoziţionare d. a + b + c



____ 115. Este considerată formă de reclamă pe internet:
a. crearea unui site web
b. sponsorizarile pentru conţinutul site-ului
c. webcastingul
d. participarea la comunităţile web



____ 116. Baza de date internă a companiei face parte din:
a. datele principale
b. datele statistice
c. datele curente
d. datele secundare



____ 117. Disonanţa cognitivă (discordanţa cognitivă):
a. apare în etapa de căutare a informaţiilor deoarece consumatorul nu are acces la informaţii despre produs
b. apare în comportamentul de după cumpărare atunci când produsul se strică după prima utilizare
c. apare în etapa de căutare a informaţiilor deoarece consumatorul ar trebui să caute mai multe informaţii şi nu are timp
d. nici un răspuns corect



____ 118. In cazul strategiei de demarketing rolul marketingului este de:
a. creare a cererii
b. reducere a cererii
c. dezvoltare a cererii
d. distrugere a cererii



____ 119. Cel mai avansat concept al managementului marketingului este:
a. conceptul de promovare
b. conceptul de marketing relaţional
c. conceptul de marketing societal
d. conceptul de întreprindere de marketing



____ 120. Ţintirea pieţei are loc:
a. după poziţionarea pe piaţă
b. după segmentarea pieţei
c. după realizarea mixului de marketing
d. după ce firma are un grup de clienţi fideli



____ 121. Care dintre conceptele managementului marketingului poate conduce la miopia de marketing:
a. conceptul de producţie
b. conceptul de marketing
c. conceptul de produs
d. conceptul de vânzare


____ 122. Nu este element al micromediului de marketing:
a. clienţii
b. organismele publice
c. legislaţia
d. concurenţii




____ 123. După Abraham Maslow nevoile cele mai importante se consideră a fi:
a. nevoile sociale
b. nevoile de siguranţă
c. nevoile fiziologice
d. nevoile de autorealizare



____ 124. Pentru o cercetare de marketing comercianţii pot obţine informaţiile necesare din următoarele surse:
a. datele interne, cercetarea de marketing
b. datele interne, inteligenţa de marketing, cercetarea de marketing
c. datele interne, datele secundare
d. datele interne, cercetarea observatională, cercetarea sondaj, cercetarea experimentală



____ 125. Stilul de viaţă se defineşte prin măsurarea dimensiunilor AIO care predomină la un consumator şi care se referă la:
a. activităţi, interese, opinii
b. abilităţi, interese, observaţii
c. afaceri, implicare, observaţii
d. afinităţi, implicare, opinii



____ 126. Nu este concept al management marketingului:
a. conceptul de marketing
b. conceptul de marketing societal
c. conceptul de marketing relaţional
d. toate variantele sunt concepte ale management marketingului


____ 127. În ce etapă din procesul de adoptare a unui produs nou de către o persoană poate apare disonanţa cognitivă (discordanţa cognitivă):
a. decizia de cumpărare
b. evaluarea alternativelor
c. căutarea de informaţii
d. comportamentul de după cumpărare



____ 128. Care este ordinea etapelor procesului de adoptare a unui produs nou:
a. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, adoptarea, testarea
b. constientizarea, manifestarea interesului, evaluarea, testarea, adoptarea
c. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, testarea, adoptarea
d. constientizarea, manifestarea interesului, testarea, adoptarea, evaluarea



____ 129. Decizia unui individ de a deveni utilizator permanent al unui produs reprezintă:
a. manifestarea interesului faţă de produs
b. testarea produsului
c. evaluarea
d. adoptarea produsului



____ 130. Alianţele strategice fac parte din:
a. conectarea cu lumea din jur
b. conexiunile cu clienţii
c. conexiunile cu partenerii de marketing
d. conexiunile lărgite



____ 131. Demarketingul este o soluţie a managementului marketingului în cazul:
a. unei cereri fluctuante care variază de la un anotimp la altul şi are ca scop găsirea unor modalităţi de modificare a manifestării cererii în vederea sincronizării ei
b. lipsei cererii când consumatorii vizaţi pot manifesta indiferenţă faţă de produs
c. unei cereri excesive faţă de capacitatea organizaţiei de a o satisface şi are ca scop reducerea temporară sau permanentă a cererii prea mari
d. nici un răspuns nu este corect



____ 132. Nu este metodă de analiză a portofoliului de afaceri al unei întreprinderi:
a. General Electric
b. Boston Consulting Group
c. Analiza SWOT
d. toate variantele sunt metode de analiză a portofoliului de afaceri al unei întreprinderi



____ 133. Clientii fac parte din:
a. mediu intern
b. micromediu
c. macromediu
d. mediul demografic



____ 134. Din categoria reclamelor şi promoţiilor publicitare pe internet nu fac parte:
a. interstiţialele
b. webcastingul
c. zgârienorii şi dreptunghiurile
d. tickerele



____ 135. În ceea ce priveşte piaţa întreprinderilor şi comportamentul de cumpărare al acestora nu este adevărat că:
a. piaţa întreprinderilor este foarte vastă
b. comerciantul care lucrează pentru întreprinderi are de regulă de-a face cu cumpărători mult mai mulţi dar mai importanţi decât pieţele de consum
c. pieţele întreprinderilor sunt mai concentrate ca localizare geografică decât pieţele de consum
d. achiziţiile societăţilor comerciale presupun mai mulţi participanţi la procesul decizional decât achiziţiile consumatorilor persoane fizice
e. sunt adevărate toate variantele



____ 136. Care dintre conceptele managementului marketingului susţine că majoritatea clienţilor vor favoriza produsele care sunt disponibile şi convenabile şi de aceea managementul trebuie să se concentreze asupra îmbunătăţirii producţiei şi eficienţei distribuţiei:
a. conceptul de producţie
b. conceptul de produs
c. conceptul de vânzare
d. conceptul de marketing



____ 137. Caţi paşi cuprinde procesul cercetării de marketing:
a. patru paşi
b. şase paşi
c. opt paşi
d. nici un răspuns corect



____ 138. Exploatarea comerciala a sarbatorii Craciunului este expresia influentei componentei macromediului:
a. mediul demografic
b. mediul natural
c. mediul institutional
d. mediul cultural



____ 139. Ţintirea pieţei apare:
a. după realizarea mixului de marketing
b. după ce firma are un grup de clienţi fideli
c. după poziţionarea pe piaţă
d. după segmentarea pieţei



___ 140. O strategie de marketing este logica de marketing prin care o companie sperã sã îşi îndeplineascã:
a. obiectivele de marketing
b. tacticile de marketing
c. mixul de marketing
d. a + b
e. a + b + c



____ 141. Analiza BCG (Boston Consulting Group) este:
a. o metodă pentru clasificarea stilurilor de siaţă
b. o analiză prin care firma îşi identifică poziţia faţă de concurenţă
c. o analiză prin care firma îşi identifică punctele tari, punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările
d. o metodă de analiză a portofoliului de afaceri al unei firme



____ 142. Este etapă a planului de marketing:
a. platforma de marketing
b. generarea ideilor
c. strategiile de marketing
d. testarea produsului


____ 143. Printre dificultăţile cu care se confruntă comerţul electronic nu se află:
a. haos şi neoranduială
b. securitatea
c. conexiuni directe cu clienţii
d. cumpărarea limitată



____ 144. Cea mai folosită metodă de colectare a informaţiilor despre cunoştinţe, atitudini, preferinţe, motivaţia consumatorilor este:
a. cercetarea observaţională
b. simularea
c. cercetarea experimentală
d. cercetarea sondaj



____ 145. Este element al mixului de marketing din perspectiva vânzătorului:
a. piaţa
b. planificarea
c. preţul
d. personalul



____ 146. Faptul că marketingul se aplică şi în organizaţiile care nu sunt constituite în vederea obţinerii de profit (ex: în şcoli, spitale, muzee, etc.) reprezintă:
a. legături globale
b. alianţe strategice
c. lărgirea conexiunilor
d. legăturile cu valorile şi responsabilităţile sociale



____ 147. În raport cu gradul de receptivitate faţă de noutate, primele trei grupe de consumatori (adoptatori) care acceptă noutatea sunt:
a. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor timpurii
b. inovatorii, majoritatea adoptatorilor timpurii, majoritatea adoptatorilor târzii
c. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor târzii
d. inovatorii, inovatorii timpurii, invatorii târzii



____ 148. Este formă de publicitate pe internet:
a. merchandisingul
b. agenţii de vânzări
c. zgârienorii
d. agendele



____ 149. Printre componentele micromediului întreprinderii se numără:
a. echipamentele industriale
b. structura pe grupe de vârstă a clienţilor
c. furnizorii de forţă de muncă
d. legislaţia referitoare la exportul produselor firmei



____ 150. Persoanele care adoptă un produs nou parcurg mai multe etape. Etapa în care consumatorul este stimulat să înceapă să caute informaţii despre produsul nou reprezintă etapa:
a. testării
b. constientizării
c. evaluării
d. manifestării interesului



____ 151. Principalele tipuri de situaţii de cumpărare în cazul întreprinderilor-cumpărătoare sunt:
a. recumpărarea nouă, sarcina veche, recumpărarea modificată
b. recumpărarea indirectă, sarcina nouă, cumpărarea modificată
c. recumpărarea directă, recumpărarea modificată
d. recumpărarea directă, sarcina nouă, recumpărarea modificată



____ 152. Cel mai întâlnit tip de site este cel care aparþine:
a. unui consumator de produse de lux
b. unei companii
c. unei persoane fizice
d. unui spital
e. a + b + c + d



____ 153. Toţi membrii unei organizaţii care joacă un rol în procesul de achiziţionare formează un grup care include utilizatori efectivi ai produsului, oameni care iau decizia de cumpărare efectivă, oameni care influenţează decizia de cumpărare, cei care se ocupă de documentarea asupra produsului şi cei care se ocupă cu cumpărarea propriu-zisă. Acest grup poartă numele de:
a. nişă de piaţă
b. centru de cumpărare
c. grup de aprovizionare
d. nucleu de cumpărare



____ 154. Mediul demografic reprezintă unul din factorii:
a. care afectează direct, permanent şi puternic capacitatea companiei de a-şi satisface clienţii
b. care formează cererea de mărfuri, crează pieţele
c. cu o evoluţie uşor previzibilă
d. cei mai importanţi ai micromediului



____ 155. Motivul de cumpărare:
a. este o percepţie
b. este o dorinţă
c. este o nevoie când ajunge la un anumit nivel de intensitate
d. este procesul prin care indivizii selectează şi interpretează informaţiile pentru a-şi construi o imagine unitară despre lume



____ 156. Statutul şi rolul social al unei persoane este un factor al:
a. mediului intern
b. mediului demografic
c. micromediului
d. macromediului firmei



____ 157. În ceea ce priveşte comportamentul de după cumpărare, în urma realizării cumpărăturilor majore apare de obicei o stare de disconfort care este întâlnită sub denumirea de:
a. deformare selectivă
b. nemulţumire acută
c. discordanţă cognitivă
d. retenţie selectivă



____ 158. Este element al mixului de marketing din perspectiva cumpărătorului:
a. promovarea
b. cantitatea cumpărată
c. distribuţia
d. costul



____ 159. Este formă de promovare pe internet:
a. participarea la târguri şi expoziţii
b. sponsorizarea
c. cuponul
d. agendele



____ 160. Ce grupă cuprinde doar factori ai micromediului:
a. clienţii, furnizorii, firmele de distribuţie, factorii tehnologici
b. compania, concurenţii, clienţii, intermediarii
c. clienţii, concurenţii, factorii naturali, furnizorii
d. factorii demografici, intermediarii, compania, factorii naturali



____ 161. Familia este cel mai tipic exemplu de:
a. grup de adeziune
b. grup de referinţă
c. grup aspiraţional
d. a + b + c



____ 162. Nu este adevărat că:
a. fiecare cultură cuprinde mai multe subculturi
b. subculturile sunt grupuri de oameni care au diferite sisteme de valori determinate de situaţii şi experienţe de viaţă tipice fiecărei persoane
c. multe subculturi alcătuiesc segmente de piaţă importante, iar comercianţii proiectează adesea produse şi programe de marketing adaptate nevoilor acestora
d. subculturile sunt grupuri culturale distincte constituite de cele mai multe ori după criterii geografice



____ 163. Poziţionarea pe piaţă:
a. este un concept sinonim cu ţintirea pieţei
b. apare înainte de ţintirea pieţei
c. apare după ţintirea pieţei
d. nu există un astfel de concept



____ 164. Din tipologia pieţelor de consum fac parte:
a. pieţele consumatorilor, pieţele industriale, pieţele de servicii, pieţele globale, pieţele de afaceri
b. pieţele consumatorilor finali, pieţele intermediarilor, pieţele distribuitorilor, pieţele agenţilor de vânzări, pieţele de afaceri
c. pieţele consumatorilor, pieţele de afaceri, pieţele de distribuitori, pieţele guvernamentale, pieţele internaţionale
d. nici un răspuns corect



____ 165. Cele mai multe tranzacţii comerciale pe internet au loc:
a. B B - tranzacţii comerciale pe internet între firme
b. C C - tranzacţii comerciale pe internet între clienţi
c. B C - tranzacţii comerciale de la firmă la client
d. C B - tranzacţii comerciale pe internet conduse de clienţi care iau iniţiativa în a contacta firmele



____ 166. Conform teoriei lui Sigmund Freud:
a. comportamentul consumatorului pentru a fi înţeles trebuie studiat procesul de percepţie a unor stimuli de către acesta
b. indivizii nu conştientizează de cele mai multe ori adevăratele resorturi psihologice care le conturează comportamentul
c. nevoile umane sunt aranjate pe o scară ierarhică, începând de la cea mai imperioasă pe treapta cea mai de jos, până la cea mai puţin imperioasă pe treapta de sus
d. comportamentul consumatorului este diferit în funcţie de ciclul de viaţă al produsului achiziţionat



____ 167. Conexiunile de marketing cu lumea din jur presupun:
a. conexiuni lărgite, contactul direct, conexiuni globale
b. conexiuni globale, conexiuni cu valori şi responsabilităţi sociale, lărgirea conexiunilor
c. alinaţe strategice, legături globale, conectare mai selectivă
d. conectare mai selectivă, conectare globală, conectare directă



____ 168. Relaţiile dintre afacerile electronice, comerţul electronic şi marketingul electronic sunt:
a. afacerile electronice > comerţul electronic, marketingul electronic > afacerile electronice;
b. marketingul electronic > afacerile electronice, comerţul electronic = marketingul electronic
c. marketingul electronic > comerţul electronic, comerţul electronic > afacerile electronice;
d. comerţul electronic > marketingul electronic, afacerile electronice > comerţul electronic;



____ 169. Consumatorii se tem că vor fi afectaţi de mesaje de marketing fără să-şi dea seama, fenomen ce este cunoscut sub denumirea de:
a. publicitate gratuită
b. publicitate excesivă
c. publicitate subliminală
d. publicitate mascată



____ 170. Grija unei firme producătoare, a unui tip de deodorant care nu este tip aerosol, pentru nepoluarea mediului înconjurător ţine de:
a. mediul natural
b. mediul cultural
c. mediul intern
d. mediul tehnologic



____ 171. Sursa de informaţii care reprezintă colectarea şi analiza sistematică a informaţiilor disponibile public despre competitori şi despre dezvoltările din mediul de marketing este:
a. cercetarea de marketing
b. sondajul
c. inteligenţa de marketing
d. datele interne



____ 172. Deformarea selectivă se referă la:
a. tendinţa oamenilor de a filtra majoritatea informaţiilor la care sunt expuşi
b. tendinţa oamenilor de a interpreta informaţiile într-un mod care se pliază pe concepţiile lor anterioare
c. tendinţa oamenilor de a reţine informaţiile care nu intră în conflict cu atitudinile şi părerile lor
d. tendinţa oamenilor de a fi nepăsători la mesajele promoţionale



____ 173. Liderii de opinie sunt acei indivizi care datorită unor abilităţi speciale, a cunoştinţelor pe care le posedă, a personalităţii sau a altor caracteristici exercită o influenţă puternică asupra celorlalţi membrii ai:
a. grupului de adeziune
b. grupului de referinţă
c. grupului modal
d. a + b + c



____ 174. Baza de date interna a companiei face parte din:
a. datele principale
b. datele statistice
c. datele curente
d. datele secundare



____ 175. Micromediul firmei face parte din:
a. mediul intern
b. mediul demografic
c. macromediul firmei
d. mediul extern



____ 176. Nu este etapă a procesului decizional al cumpărătorului:
a. căutarea informaţiilor
b. generarea ideilor
c. evaluarea alternativelor
d. recunoaşterea nevoii



____ 177. Procesul de adoptare a unui produs pe piaþã se realizeazã prin mai multe etape: 1) etapa de evaluare; 2) etapa de manifestare a interesului; 3) etapa de testare; 4) etapa de adoptare; 5) etapa de conºtientizare. Ordinea de succesiune a acestor etape este urmãtoarea:
a. 5 - 3 - 1 - 2 - 4
b. 2 - 5 - 1 - 3 - 4
c. 2 - 3 - 5 - 4 - 1
d. 5 - 2 - 1 - 3 - 4



____ 178. Ţintirea pieţei apare:
a. după ce firma are un grup de clienţi fideli
b. după segmentarea pieţei
c. după poziţionarea pe piaţă
d. după realizarea mixului de marketing



____ 179. Care dintre conceptele managementului marketingului susţine faptul că utilizatorii (clienţii) vor favoriza produsele care oferă cel mai mult din punct de vedere al calităţii, performanţei şi trăsăturilor inovatoare şi de aceea managementul trebuie să se concentreze pe îmbunătăţirea produselor:
a. conceptul de producţie
b. conceptul de vânzare
c. conceptul de produs
d. conceptul de marketing



____ 180. Datele care constau în informaţii strânse special pentru scopul specific al cercetării de marketing în derulare se numesc:
a. date interne
b. date curente
c. date principale
d. date secundare



____ 181. Este etapă a planului de marketing:
a. platforma de marketing
b. strategiile de marketing
c. generarea ideilor
d. testarea produsului



____ 182. Declaraţia de misiune trebuie să fie orientată mai ales:
a. către produs
b. către concurenţă
c. către piaţă
d. toate variantele de mai sus în acelaşi timp



____ 183. Versiunea pe internet a comerţului prin mijloace orale care implică ideea unui mesaj e-mail care este atât de reuşit încât clienţii vor dori să-l transmită mai departe prietenilor lor se numeşte:
a. marketing societal
b. webcasting
c. interstiţiale
d. marketing viral



____ 184. Nevoile umane sunt:
a. un motiv ce are o anumită intensitate
b. date de cultura şi personalitatea fiecărui individ
c. stări de privaţiune resămţită
d. mai numeroase decât dorinţele



____ 185. În care din situaţiile următoare de cumpărare a întreprinderilor, actul de achiziţionare implică o decizie de rutină, cumpărătorul înaintând o comandă nouă fără a opera modificări:
a. recumpărarea directă
b. sarcina nouă
c. recumpărarea modificată
d. sarcina modificată



____ 186. Consumatorii se tem că vor fi afectaţi de mesaje de marketing fără să-şi dea seama, fenomen ce este cunoscut sub denumirea de:
a. publicitate gratuită
b. publicitate mascată
c. publicitate excesivă
d. publicitate subliminală



____ 187. Un segment de piaţă trebuie să fie:
a. cel mai mic grup omogen posibil de identificat
b. cel cai vast grup eterogen posibil de identificat
c. cel mai vast grup omogen posibil de identificat
d. cel mai mic grup eterogen posibil de identificat



____ 188. Stadiul practicii de marketing care se referă la înfiinţarea societăţilor de către indivizi care trăiesc pe baza inteligenţei lor, care vizualizează o oportunitate şi bat la orice uşă pentru a capta atenţia, se numeşte:
a. marketing prenorial
b. marketing intreprenorial
c. marketing în formule
d. marketing antreprenorial


____ 189. Care dintre conceptele managementului marketingului susţine că realizarea scopurilor organizatorice depinde de stabilirea nevoilor şi dorinţelor pieţelor ţintă şi livrarea satisfacţiilor dorite mai eficient decât concurenţa:
a. conceptul de marketing societal
b. conceptul de marketing
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing relational



____ 190. Pentru o firmă este mai important să cunoască:
a. micromediul
b. macromediul
c. mediul de marketing
d. mediul intern



____ 191. Din tipologia pieţelor de consum fac parte:
a. pieţele consumatorilor, pieţele industriale, pieţele de servicii, pieţele globale, pieţele de afaceri
b. pieţele consumatorilor, pieţele de afaceri, pieţele de distribuitori, pieţele guvernamentale, pieţele internaţionale
c. pieţele consumatorilor finali, pieţele intermediarilor, pieţele distribuitorilor, pieţele agenţilor de vânzări, pieţele de afaceri
d. nici un răspuns corect



____ 192. Familia este cel mai tipic exemplu de:
a. grup de adeziune
b. grup de referinţă
c. grup aspiraţional
d. a + b + c



____ 193. Ultimele trei etape ale procesului de adoptare de cãtre consumatori a unui produs nou sunt:
a. etapa de manifestare a interesului, etapa de testare, etapa de adoptare
b. etapa de evaluare, etapa de testare, etapa de adoptare
c. etapa de adoptare, etapa de testare, etapa de cumpãrare
d. etapa de testare, etapa de evaluare, etapa de adoptare



____ 194. Care sunt factorii care pot să se interpună între intenţia de cumpărare şi decizia de cumpărare:
a. deformarea selectivă şi factorii situationali surpriză
b. publicitatea subliminală şi atenţia selectivă
c. atitudinea celorlalţi şi factorii situaţionali surpriză
d. atitudinea celorlalţi şi retenţia selectivă



____ 195. Persoanele care adoptă un produs nou parcurg, de obicei, mai multe etape. Etapa în care consumatorul se gândeşte dacă merită să încerce şi el acest produs reprezintă etapa:
a. testării
b. constientizării
c. evaluării
d. adoptării



____ 196. Nevoile umane sunt aranjate pe o scară ierarhică, începând de la cea mai imperioasă pe treapta de jos, până la cea mai puţin imperioasă pe treapta de sus în cazul:
a. teoriei lui Freud
b. teoriei lui Kotler
c. teoriei lui Herzberg
d. nici un răspuns corect



____ 197. În ceea ce priveşte segmentele de piaţă nu este adevărat că:
a. trebuie să fie distincte şi să răspundă diferit la programe diferite de marketing
b. trebuie să fie suficient de mari pentru a fi profitabile
c. trebuie să fie cât mai mici pentru a fi profitabile
d. trebuie să fie uşor de abordat şi de servit



____ 198. Este considerată formă de reclamă pe internet:
a. crearea unui site web
b. participarea la comunităţile web
c. webcastingul
d. sponsorizarile pentru conţinutul site-ului



____ 199. Liderii de opinie sunt acei indivizi care datorită unor abilităţi speciale, a cunoştinţelor pe care le posedă, a personalităţii sau a altor caracteristici exercită o influenţă puternică asupra celorlalţi membrii ai:
a. grupului de adeziune
b. grupului de referinţă
c. grupului modal
d. a + b + c



____ 200. O strategie de marketing este logica de marketing prin care o companie sperã sã îşi îndeplineascã:
a. obiectivele de marketing
b. tacticile de marketing
c. mixul de marketing
d. a + b
e. a + b + c



____ 201. Cel mai avansat concept al managementului marketingului este:
a. conceptul de întreprindere de marketing
b. conceptul de marketing relaţional
c. conceptul de marketing direct
d. conceptul de marketing societal



____ 202. Grija unei firme producătoare, a unui tip de deodorant care nu este tip aerosol, pentru nepoluarea mediului înconjurător ţine de:
a. mediul cultural
b. mediul natural
c. mediul intern
d. mediul tehnologic



____ 203. Conceptul de producţie este încă o filosofie utilă:
a. când oferta pentru un produs depaşeşte cererea
b. când cererea pentru un produs este egală cu oferta
c. când cererea pentru un produs depaşeşte oferta
d. a + b



____ 204. Nu este element al macromediului firmei:
a. nivelul tehnologic
b. mediul natural
c. organismele publice
d. legislaţia
e. toate variantele fac parte din macromediu



____ 205. Nu este element al mixului de marketing din perspectiva cumpărătorului:
a. costul
b. soluţia clientului
c. distribuţia
d. comoditatea
e. toate variantele sunt elemente ale mixului din perspectiva cumpărătorului



____ 206. Conceptul de marketing nu este similar cu cel de distribuţie. Scopul final al marketingului este:
a. satisfacerea nevoilor şi dorinţelor consumatorului
b. vânzarea şi promovarea
c. obţinerea de profituri de pe urma volumului de vânzări
d. obţinerea de profituri de pe urma satisfaceri clientului



____ 207. Nivelul cel mai avansat pe care-l poate atinge organizarea de marketing este:
a. crearea de direcţii de marketing
b. constituirea în cadrul structurii organizatorice a întreprinderii a unui compartiment specializat de marketing
c. „întreprinderea de marketing”
d. gruparea majorităţii activităţilor de marketing într-unul din compartimentele tradiţionale



____ 208. La nivelul unitate strategicã de activitate este realizat mai întâi:
a. planul de afaceri
b. planul strategic al unei firme
c. planul de marketing
d. programul de marketing



____ 209. Capacitatea potenţială a pieţei unei firme faţă de capacitatea efectivă a pieţei acesteia este:
a. inferioară
b. superioară
c. egală
d. nu se pot compara



____ 210. Celor 4P ai mixului de marketing din perspectiva vânzătorului îi corespund 4C din punctul de vedere al clientului. Unui din următoarele elemente nu este element al mixului clientului:
a. cheltuielile acestuia
b. comoditatea
c. comunicarea
d. cunoştinţele acestuia



____ 211. Care din următoarele exemple pot fi considerate puncte tari, în cadrul analizei SWOT efectuate de o anumită firmă:
1. cererea mare pentru produsele firmei
2. o strategie de marketing coerentă şi eficientă
3. cotă mare de piaţă
4. ritmul înalt de creştere economică
5. intensitatea scazută a concurenţei
6. imaginea favorabilă a produselor firmei
a. 2,3,6
b. 1,3,4
c. 3,4,5
d. 4,5,6



____ 212. Nu este modalitate de control a planurilor de marketing:
a. controlul pe baza planului anual
b. controlul profitabilităţii
c. controlul strategic
d. controlul costurilor


Yes/No
Indicate whether you agree with the sentence or statement.

__NU__ 213. Există cinci paşi importanţi în identificarea pieţei ţintă?

__NU__ 214. Intranetul este o reţea care leagă a companie de furnizorii şi distribuitorii săi?

__DA__ 215. Programele de acţiune sunt o etapă a planului de marketing?

__DA__ 216. Amestecul în intimitatea consumatorului este considerată o problemă majoră în cazul cercetărilor de marketing?

__NU__ 217. Există cinci paşi importanţi în identificarea pieţei ţintă?

__DA__ 218. Segmentarea pieţei, identificarea consumatorilor ţintă şi poziţionarea se realizează pentru obţinerea unui avantaj competitiv?

__NU__ 219. Organismele publice sunt o componentă a macromediului firmei?

__DA__ 220. Veniturile din sponsorizări sunt o sursă de venit în comerţul pe internet?

__DA__ 221. Astăzi se consideră că marketingul este mult prea important pentru a fi lăsat în sarcina exclusivă a departamentului de marketing?

__NU__ 222. Astăzi cele mai multe companii vor să cunoască foarte bine nevoile consumatorilor şi de aceea este recomandabil ca ele să aplice un marketing de masă?

__NU__ 223. Conexiunile indirecte fac parte din conexiunile cu clienţii?

__DA__ 224. Programele de acţiune sunt o etapă a planului de marketing?

__NU__ 225. Nevoile umane sunt mai numeroase decât dorinţele umane?

__NU__ 226. General Electric este o metodă de analiză diagnostic, fiind o etapă a planului de marketing, ea arătând punctele tari şi slabe, atuurile şi slăbiciunile firmei?

Completion
Complete each sentence or statement.

227. ...MARKETINGUL... este procesul social sau managerial prin care indivizii sau grupurile de indivizi obtin ceea ce au nevoie si ceea ce isi doresc prin producerea, oferirea si schimbul de produse ce au o anumita valoare.

228. Marketingul presupune ..SATISFACEREA CLIENTULUI...contra unui profit.

229. Astazi conexiunile cu clientii au urmatoarele caracteristici:
- conectarea se realizeaza cu clienţi selecţi mai atent
- ..RELATIILE CARE DUREAZA O VIATA...
- ..CONTACTUL DIRECT...

230. Din punctul de vedere al cumpărătorului, într-o lume a conexiunilor, cei 4 P (mixul de marketing) ar putea fi descrişi ca 4 C:

Produs - soluţia clientului (customer solution)
Preţ - ..COSTUL CLIENTULUI.......
Plasament (distributie) - convenienţa
Promovare - ....COMUNICAREA....

231. Care sunt domeniile comertului electronic?
a)firma-consumator =>B2C (business to consumer)
b)B2B (business to business) =>tranzactii comerciale pe net intre firme
c)C2C (consumer to consumer) =>tranzactii pe net intre clienti
d)C2B (consumer to business) =>tranzactii pe net conduse de clienti care iau
in a contacta firmele

232. Definiti conceptul de sistem de informatii de marketing (SIM)?
Totalitatea persoanelor,echipamentelor si procedurilor de culegere,selectie,
analiza,evaluare si distributie la timp a informatiilor exacte, necesare factorilor
de decizie ai unei organizatii.


233. Folosirea inadecvata a cercetarii de marketing poate sa faca rau sau sa enerveze consumatorii. Care sunt cele doua probleme majore ale eticii in cercetarea de marketing?
a)Invadarea intimitatii consumatorului.
b)Folosirea inadecvata a descoperirilor cercetarii

234. Cea mai des utilizata metoda pentru clasificarea stilurilor de viata este cea elaborata de firma SRI CONSULTING. Cum se numeste aceasta metoda?
Tipologia valorilor si stilurilor de viata(Values and Lifestyles typology)

235. Care sunt cele trei procese perceptuale care pot determina perceptia oamenilor in mod diferit a aceluiasi stimul?
1)Atentia selectiva
2)deformarea selectiva
3)Retentia selectiva

236. Care sunt cele cinci etape ale procesului decizional de cumparare?
1)recunoasterea nevoii
2)cautarea de informatii
3)evaluarea alternativelor
4)decizia de cumparare
5)comportamentul de dupa cumparare

Short Answer

237. Explicati conceptul de mix de marketing.

238. Definiti conceptul de „managementul marketingului“.

239. Enumeraţi şi apoi explicaţi pe scurt conexiunile cu partenerii de marketing.

240. Enumeraţi elementele mixului de marketing atât din perspectiva vânzătorului, cât şi din cea a cumpărătorului.

241. Explicaţi ce se înţelege prin segmentarea pieţei, ţintirea pieţei şi poziţionarea pe piaţă.

242. Explicaţi ce se înţelege prin marketing în zilele noastre.

243. Explicaţi ce reprezintă disonanţa cognitivă (discordanţa cognitivă) în procesul decizional de cumpărare.

244. Arătaţi măcar cinci din beneficiile pentru vânzători aduse de comerţul electronic şi de internet.

245. Explicaţi ce se înţelege prin mediul de marketing al firmei şi enumeraţi componentele sale.

246. Explicaţi diferenţa dintre nevoie umană, dorinţă şi cerere.

247. Arătaţi măcar cinci din beneficiile pentru cumpărătorii persoane fizice aduse de comerţul electronic şi de internet.

248. Care sunt nivelele de segmentare a pieţei şi ce presupune fiecare nivel?

249. Explicaţi ce reprezintă strategia de demarketing, încercaţi să găsiţi şi un exemplu în care să arătaţi utilitatea acestei strategii.

250. Care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aibă segmentele de piaţă pentru a fi utile şi explicaţi pe scurt ce presupune fiecare caracteristică.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 25/02/2007 16:19 
Offline
Membru
Membru

Joined: 17/02/2007 23:44
Posts: 8
Reputation point: 0
ce porcarie....nu aluat fonturile ca lumea...la intrebarile multiple choice era alt font si era ingrosat....asa ca nu aveti raspunsurle.... :-/


Top
  
 
 Post subject: Join topic
PostPosted: 25/02/2007 18:22 
Offline
Membru
Membru
User avatar

Joined: 20/01/2007 14:02
Posts: 334
Location: Bucuresti
Reputation point: 0
@decimus

1. Am unit subiectul tau la INTRODUCERE IN MARKETING ANUL 1
2. Am incercat sa-ti editez eu postul insa la multiple choice nu am vazut nici un raspuns. Poate nu ai copiat cum trebuie cind ai postat. ;-)
3. Inca nu am primit mail de la tine cu fisierul acela. Deci, nu pot sa te ajut. :-(

_________________
Spiru Haret, Mate-Info, ID, an1


Top
  
 
 Post subject: Re: Join topic
PostPosted: 25/02/2007 23:03 
Offline
Membru
Membru

Joined: 17/02/2007 23:44
Posts: 8
Reputation point: 0
kronosro wrote:
@decimus

1. Am unit subiectul tau la INTRODUCERE IN MARKETING ANUL 1
2. Am incercat sa-ti editez eu postul insa la multiple choice nu am vazut nici un raspuns. Poate nu ai copiat cum trebuie cind ai postat. ;-)
3. Inca nu am primit mail de la tine cu fisierul acela. Deci, nu pot sa te ajut. :-(

asa...am copiat sigur bine pentru ca nu aveam cum sa copiez prost :-P dami id de mess sa ti trimit fisierul si l pui tu


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 25/02/2007 23:37 
Offline
Membru
Membru

Joined: 11/02/2007 19:04
Posts: 4
Reputation point: 0
Introducere in marketing 1

uite aici cred ca sant bine si bafta la toata lumea.

__F__ 1. Marketingul este foarte important doar pentru organizatiile mari, cu profit, nationale sau internationale.

___T_ 2. Marketingul presupune adaptarea firmei la mediu. Prin mediu de marketing se intelege mediul extern firmei.

__F__ 3. Discordanta cognitiva (disonanta cognitiva) apare in etapa testului de marketing in dezvoltarea produselor noi.

__F__ 4. Discordanta cognitiva (disonanta cognitiva) apare in etapa evaluarii alternativelor in timpul procesului decizional al cumparatorului.

_F___ 5. Marketingul este important mai ales pentru organizatiile mari, producatoare sau distribuitoare.

_F___ 6. Nevoile umane sunt forma pe care o iau dorinţele după cum sunt modelate de cultură şi personalitatea individului.

_F___ 7. Oamenii au dorinţe limitate, dar resurse aproape nelimitate.

_T___ 8. Demarketingul poate fi necesar pentru a reduce temporar sau permanent cererea.

__T__ 9. In zilele noastre firmele pun accent pe realizarea de conexiuni pe viata cu clientii lor.

__F__ 10. Prin conexiuni cu partenerii de marketing se intelege doar relatiile pe care firma le are cu partenerii din exteriorul companiei.

__F__ 11. Conceptul celor 4 P (mixul de marketing) ia în considerare viziunea cumpărătorului asupra pieţei, nu pe cea a vânzătorului.

__T__ 12. Un plan de marketing incepe printr-un scurt rezumat al principalelor scopuri şi recomandări ale planului de revizie a organizării, ajutând conducerea de top să găsească rapid punctele majore ale planului.

__F__ 13. Planul de marketing este o etapa a programului de actiune.

__T__ 14. O strategie de marketing este logica de marketing prin care o companie speră să îşi îndeplinească obiectivele de marketing.

__T__ 15. Percepţia este procesul prin care indivizii selectează, organizează şi interpretează informaţiile pentru a-şi construi o imagine unitară despre lume.

__F__ 16. Sigmund Freud a încercat să explice de ce oamenii sunt animaţi de anumite nevoi în anumite momente. El a aratat ca nevoile umane sunt aranjate pe o scară ierarhică, începând de la cea mai imperioasă pe treapta de jos, până la cea mai puţin imperioasă pe cea de sus. Aceste nevoi includ nevoile fiziologice, nevoia de siguranţă, nevoile sociale, nevoia de a fi respectat şi nevoia de ajustare a sinelui.

__F?__ 17. Cultura, clasa sociala si familia reprezinta factorii culturali care influenteaza comportamentul consumatorilor.

__F?__ 18. Comportamentul unei persoane este influenţat de multe grupuri restrânse. Grupurile care au o influenţă directă şi al căror membru este persoana în cauză sunt numite grupuri de referinta.

__T__ 19. Liderii de opinie reprezinta acei indivizi din cadrul unui grup de referinţă care, datorită unor abilităţi speciale, a cunoştinţelor pe care le posedă, a personalităţii sau a altor caracteristici exercită o influenţă puternică asupra celorlalţi membri ai grupului.

_F___ 20. Prima etapa a procesului decizional al cumparatorului o reprezinta cautarea de informatii.

__T__ 21. In procesul decizional al cumparatorului poate sa o stare de disconfort numita disonanta cognitiva.

__A__ 22. Grupa majorităţii adoptorilor timpurii achiziţionează produsele mai repede decât grupa adoptorilor timpurii.

__F__ 23. Prima etapă a procesului decizional al cumpărătorului o reprezintă căutarea de informaţii.

__F__ 24. Satisfacţia clientului nu depinde de performanţa percepută a unui produs în livrarea valorii legate de aşteptările cumpărătorului.

__T__ 25. Factorii care formează macromediul influenţează activitatea întreprinderii indirect, permanent şi slab.

__F__ 26. Conceptul de marketing susţine faptul că majoritatea clienţilor vor favoriza produsele care sunt disponibile şi convenabile şi de aceea managementul trebuie să se concentreze pe îmbunătăţirea producţiei şi pe eficienţa distribuţiei.

__F__ 27. Primul concept al managementului marketingului este conceptul de produs.

__F__ 28. Societăţile comerciale de astăzi îşi selectează mai cu grijă consumatorii şi construiesc relaţii de scurtă durată şi directe cu aceşti consumatori ţintă.

__F__ 29. Segmentele de piaţă sunt subgrupe ale nişelor de piaţă.

__F__ 30. Primul concept al managementului marketingului este conceptul de produs.

__F__ 31. Alianţele strategice fac parte din conexiunile cu lumea din jur.

__T__ 32. Poziţionarea pe piaţă presupune dezvoltarea unei poziţii a produsului pentru fiecare segment ţintă şi dezvoltarea mixului de marketing.

__T__ 33. Pentru ca segmentarea să fie utilă, trebuie ca segmentele cărora ea se adresează să se poată preta în practică la tratamente distincte din partea întreprinderii. Aceasta presupune mai întâi ca ele să fie cât mai numeroase şi ca fiecare dintre ele să aibă o mărime cât mai mare.

__F__ 34. Definiţia dată de A. Denner „marketingul cuprinde analiza permanentă a cererii, pe de o parte şi, pe de altă parte, stabilirea şi punerea în acţiune a mijloacelor de satisfacere a acesteia, în condiţiile unui profit optim.” este o definitie clasică.

Multiple Choice
Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question.

_C___ 35. Oamenii au:

a. dorinte limitate, dar resurse aproape nelimitate
b. dorinte si resurse nelimitate
c. dorinte aproape nelimitate, dar resurse limitate
d. dorinte si resurse limitate


__C__ 36. Multi vanzatori fac greseala sa acorde mare atentie produselor specifice pe care le ofera in comparatie cu avantajele aduse de aceste produse. Ei se vad mai degraba vanzand un produs decat oferind o solutie pentru o nevoie. In marketing acest fenomen poarta numele de:

a. hipermetropie de marketing
b. demarketing
c. miopie de marketing
d. sincromarketing


__A__ 37. In ceea ce priveste legatura dintre marketingul tranzactiei si marketingul de relatii este adevarat ca:

a. marketingul de relatii este parte a marketingului tranzactiei
b. marketingul tranzactiei este parte a marketingului de relatii
c. nu exista nici o legatura intre marketingul tranzactiei si marketingul de relatii
d. marketingul tranzactiei si marketingul de relatii reprezinta acelasi concept


__A__ 38. Demarketingul este o solutie a managementului marketingului in cazul:

a. unei cereri excesive fata de capacitatea organizatiei de a o satisface si are ca scop reducerea temporara sau permanenta a cererii prea mari
b. lipsei cererii cand consumatorii vizati pot manifesta indiferenta fata de produs
c. unei cereri fluctuante care variaza de la un anotimp la altul si are ca scop gasirea unor modalitati de modificare a manifestarii cererii in vederea sincronizarii ei
d. nici un raspuns nu este corect


__B__ 39. Practica de marketing trece prin trei stadii:

a. marketing prenorial, marketing antreprenorial, marketing intreprenorial
b. marketing antreprenorial, marketing in formule, marketing intreprenorial
c. marketing antreprenorial, marketing prenorial, marketing in formule
d. marketing direct, marketing antreprenorial, marketing indirect


_A/B___ 40. Stadiul practicii de marketing care se refera la infiintarea societãtilor de cãtre indivizi care trãiesc pe baza inteligentei lor, care vizualizeaza o oportunitate si bat la orice usã pentru a capta atentia, se numeste:

a. marketing prenorial
b. marketing antreprenorial
c. marketing intreprenorial
d. marketing in formule


__C__ 41. Exista cinci concepte alternative ale managementului marketingului conform carora organizatiile isi conduc activitatile de marketing:

a. conceptul de productie, conceptul de marca, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de relatie
b. conceptul de produs, conceptul de pret, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de marketing relational
c. conceptul de productie, conceptul de produs, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de marketing societal
d. conceptul de produs, conceptul de productie, conceptul de vanzare, conceptul de marketing, conceptul de marketing relational


__A__ 42. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca majoritatea clientilor vor favoriza produsele care sunt disponibile si convenabile si de aceea managementul trebuie sa se concentreze asupra imbunatatirii productiei si eficientei distributiei:

a. conceptul de productie
b. conceptul de produs
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing


__B__ 43. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine faptul ca utilizatorii (clientii) vor favoriza produsele care ofera cel mai mult din punct de vedere al calitatii, performantei si trasaturilor inovatoare si de aceea managementul trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea produselor:

a. conceptul de productie
b. conceptul de produs
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing


_B___ 44. Care dintre conceptele managementului marketingului poate conduce la miopia de marketing:

a. conceptul de productie
b. conceptul de produs
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing


__D__ 45. Conceptul de productie este inca o filosofie utila:

a. cand cererea pentru un produs depaseste oferta
b. cand costul produsului este foarte mare si este nevoie de o productivitate imbunatatita pentru a-l reduce
c. cand oferta pentru un produs depaseste cererea
d. a si b


__B__ 46. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca utilizatorii (consumatorii) nu vor cumpara suficiente produse ale organizatiei daca aceasta nu se angajeaza intr-un efort de vanzare si promotional la scara larga:

a. conceptul de marketing
b. conceptul de vanzare
c. conceptul de marketing societal
d. conceptul de promovare


__B__ 47. Care dintre conceptele managementului marketingului sustine ca realizarea scopurilor organizatorice depinde de stabilirea nevoilor si dorintelor pietelor tinta si livrarea satisfactiilor dorite mai eficient decat concurenta:

a. conceptul de vanzare
b. conceptul de marketing
c. conceptul de marketing societal
d. conceptul de marketing relational


__D__ 48. Din categoria conexiunilor de marketing cu clientii fac parte:

a. conectarea cu clienti selectati mai atent, conexiuni largite, conectare directa
b. legaturi globale, contactul direct, conectare pe viata
c. conectare directa, largirea conexiunilor, legaturi globale
d. conectarea cu clienti selectati mai atent, relatii care dureaza o viata, contactul direct


__B__ 49. Conectarea cu furnizorii si distribuitorii face parte din:

a. conexiunile cu clientii
b. conexiunile cu partenerii de marketing
c. conexiunile cu lumea din jur
d. nici un raspuns corect


_C___ 50. Conexiunile de marketing cu lumea din jur presupun:

a. conexiuni largite, contactul direct, conexiuni globale
b. alinate strategice, legaturi globale, conectare mai selectiva
c. conexiuni globale, conexiuni cu valori si responsabilitati sociale, largirea conexiunilor
d. conectare mai selectiva, conectare globala, conectare directa


__A__ 51. O metoda de analiza a portofoliului de afaceri curent este si metoda matriceala Boston Consulting Group, care evalueaza domeniile strategice tinand cont de dua criterii importante:

a. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata (cota relativa de piata) si atractivitatea pietei in care se incadreaza domeniul strategic respectiv (rata de crestere a pietei)
b. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata si cota de piata
c. atractivitatea pietei si potentialul organizatiei
d. cota relativa de piata si potentialul organizatiei


_C___ 52. Reteaua globala de computere care conecteaza consumatorii de toate tipurile din toata lumea fara sa aiba o conducere sau proprietate centrala se numeste:

a. intranet
b. extranet
c. internet
d. companii dot.com


_B/_C__ 53. Relatiile dintre afacerile electronice, comertul electronic si marketingul electronic sunt:

a. afacerile electronice >comertul electronic, marketingul electronic>afacerile electronice;
b. marketingul electronic>comertul electronic, comertul electronic>afacerile electronice;
c. afacerile electronice>comertul electronic, comertul electronic>marketingul electronic;
d. marketingul electronic>afacerile electronice, comertul electronic=marketingul electronic


__B__ 54. Intre beneficiile aduse vanzatorilor de comertul electronic si de internet nu se includ:

a. construirea relatiilor cu clientii
b. cresterea costurilor, reducerea vitezei si a eficientei
c. comunicarea electronica de cele mai multe ori costa mai putin decat cea prin posta
d. ajustarea din mers a ofertelor si programelor de catre vanzator


__D__ 55. Din categoria companiilor click-only fac parte:

a. firmele punct com (dot.com), care vand produse prin intermediul internetului direct la consumatorul final
b. mecanismele de cautare si portaluri precum Yahoo, Go care ofera si servicii precum: stiri, meteo etc;
c. furnizorii de servicii pe internet care asigura internet si conexiuni e-mail in schimbul unei taxe
d. a+b+c


__D__ 56. Din categoria reclamelor si promotiilor publicitare pe internet nu fac parte:

a. interstitialele
b. tickerele
c. zgarienorii si dreptunghiurile
d. webcastingul


_B___ 57. Versiunea pe internet a comertului prin mijloace orale care implica ideea unui mesaj e-mail care este atat de reusit incat clientii vor dori sa-l transmita mai departe prietenilor lor se numeste:

a. webcasting
b. marketing viral
c. interstitale
d. marketing societal


__C__ 58. Este considerata forma de reclama pe internet:

a. webcastingul
b. crearea unui site web
c. sponsorizarile pentru continutul site-ului
d. participarea la comunitatile web


_D___ 59. Printre dificultatile cu care se confrunta comertul electronic nu se afla:

a. haos si neoranduiala
b. securitatea
c. cumpararea limitata
d. conexiuni directe cu clientii


_A___ 60. Compania face parte din:

a. micromediu
b. macromediu
c. mediul extern
d. mediul demografic


_C___ 61. Clientii fac parte din:

a. mediul demografic
b. macromediu
c. micromediu
d. mediu intern


__C__ 62. Ce grupa cuprinde doar factori ai micromediului:

a. clientii, furnizorii, firmele de distributie, factorii tehnologici
b. clientii, concurentii, factorii naturali, furnizorii
c. compania, concurentii, clientii, intermediarii
d. factorii demografici, intermediarii, compania, factorii naturali


__D__ 63. Ce grupa cuprinde factorii macromediului:

a. demografici, economici, naturali, tehnologici, culturali, concurenti
b. clienti, furnizori, distribuitori, compania, concurentii
c. demografici, concurenti, tehnologici, furnizori, naturali
d. naturali, economici, tehnologici, culturali, politici, demografici


_A___ 64. Din tipologia pietelor de consum fac parte:

a. pietele consumatorilor, pietele de afaceri, pietele de distribuitori, pietele guvernamentale, pietele internationale
b. pietele consumatorilor, pietele industriale, pietele de servicii, pietele globale, pietele de afaceri
c. pietele consumatorilor finali, pietele intermediarilor, pietele distribuitorilor, pietele agentilor de vanzari, pietele de afaceri
d. nici un raspuns corect


__B__ 65. Inventiile si inovatiile sunt elemente specifice prin care se poate exprima evolutia:

a. mediului economic
b. mediului tehnologic
c. mediului natural
d. micromediului


__C__ 66. Mediul demografic reprezinta unul din factorii:

a. cei mai importanti ai micromediului
b. cu o evolutie usor previzibila
c. care formeaza cererea de marfuri, creaza pietele
d. care afecteaza direct, permanent si puternic capacitatea companiei de a-si satisface clientii


__C__ 67. Elementele care exprima resursele de care dispune intreprinderea definesc:

a. mediul natural al intreprinderii
b. micromediul intreprinderii
c. mediul intern
d. mediul tehnologic al intreprinderii


__C__ 68. Resursele umane ale unei firme fac parte din:

a. mediul demografic al firmei
b. mediul natural al firmei
c. mediul intern
d. macromediul


__B__ 69. Cea mai folosita metoda de colectare a informatiilor despre cunostinte, atitudini, preferinte, motivatia consumatorilor este:

a. cercetarea observationala
b. cercetarea sondaj
c. cercetarea experimentala
d. simularea


__B__ 70. Care sunt instrumentele de colectare a datelor principale:

a. cercetarea observationala si cercetarea sondaj
b. chestionarul si instrumentele mecanice
c. sondajul si experimentul
d. nici un raspuns corect


__C__ 71. Pentru o cercetare de marketing comercianti pot obtine informatiile necesare din urmatoarele surse:

a. datele interne, cercetarea de marketing
b. datele interne, cercetarea observationala, cercetarea sondaj, cercetarea experimentala
c. datele interne, inteligenta de marketing, cercetarea de marketing
d. datele interne, datele secundare


_B___ 72. Sursa de informatii care reprezinta colectarea si analiza sistematica a informatiilor disponibile public despre competitori si despre dezvoltarile din mediul de marketing este:

a. sondajul
b. inteligenta de marketing
c. cercetarea de marketing
d. datele interne


__B__ 73. Baza de date interna a companiei face parte din:

a. datele principale
b. datele secundare
c. datele curente
d. datele statistice


__B__ 74. Datele care constau in informatii stranse special pentru scopul specific al cercetarii de marketing in derulare se numesc:

a. date curente
b. date principale (primare)
c. date interne
d. date secundare


__D__ 75. Intreprinderile mici cu buget restrans si organizatiile non-profit pot folosi urmatoarele metode de strangere a informatiilor:

a. strangerea de date secundare
b. observatiile
c. studiile si experimentele
d. toate metodele de la a la c


_B___ 76. Cati pasi cuprinde procesul cercetarii de marketing:

a. doi pasi
b. patru pasi
c. opt pasi
d. sapte pasi


__D__ 77. Este adevarat ca:

a. subculturile cuprind grupuri de oameni care au in comun aceleasi sisteme de valori determinate de situatii si experiente de viata similare
b. subculturile includ nationalitati, grupuri rasiale si zone geografice
c. fiecare cultura cuprinde mai multe subculturi
d. a+b+c


___C_ 78. Nu este adevarat urmatorul enunt:

a. cultura este cauza principala care determina nevoile si comportamentul unei persoane
b. comportamentul uman este in general invatat
c. fiecare subcultura cuprinde mai multe culturi
d. toate enunturile sunt corecte


__B__ 79. Stilul de viata se defineste prin masurarea dimensiunilor AIO care predomina la un consumator si care se refera la:

a. abilitati, interese, observatii
b. activitati, interese, opinii
c. afaceri, implicare, observatii
d. afinitati, implicare, opinii


_C___ 80. Pentru clasificarea stilurilor de viata se poate utiliza modelul:

a. B.C.G.
b. SWOT
c. AIO
d. GE


__B__ 81. In general, consumatorul acumuleaza cea mai mare parte a informatiilor despre un produs prin intermediul:

a. surselor personale
b. surselor comerciale
c. surselor publice
d. surselor experimentale


__A__ 82. Care sunt factorii care pot sa se interpuna intre intentia de cumparare si decizia de cumparare:

a. atitudinea celorlalti si factorii situationali surpriza
b. deformarea selectiva si factorii situationali surpriza
c. publicitatea subliminala si atentia selectiva
d. atitudinea celorlalti si retentia selectiva


__D__ 83. Firmele inteligente au ca scop:

a. sa isi incante clientii promitandu-le mai putin decat ceea ce pot livra
b. sa isi incante clientii promitandu-le mai mult decat ceea ce pot livra
c. sa dezamageasca clientii promitandu-le numai ce pot livra
d. sa isi incante clientii promitandu-le numai ce pot livra


_B___ 84. Un cumparator este multumit:

a. daca performanta produsului nu se ridica la asteptarile clientului
b. daca performanta produsului se potriveste cu asteptarile clientului
c. daca performanta produsului depaseste asteptarile clientului
d. daca produsul este ieftin


_D___ 85. Care este ordinea etapelor procesului de adoptare a unui produs nou:

a. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, adoptarea, testarea
b. constientizarea, manifestarea interesului, testarea, adoptarea, evaluarea
c. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, testarea, adoptarea
d. constientizarea, manifestarea interesului, evaluarea, testarea, adoptarea


__C__ 86. Conceptul de „marketing mix“ include elemente specifice referitoare la:

a. produs, personal, promovare, distributie
b. produs, pret, publicitate, distributie
c. produs, pret, distributie, promovare
d. produs, pret, personal, promovare


__D__ 87. In cazul strategiei de demarketing rolul marketingului este de:

a. creare a cererii
b. distrugere a cererii
c. dezvoltare a cererii
d. reducere a cererii


__C__ 88. In raport cu gradul de receptivitate fata de noutate, primele trei grupe de consumatori (adoptatori) care accepta noutatea sunt:

a. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor tarzii
b. inovatorii, majoritatea adoptatorilor timpurii, majoritatea adoptatorilor tarzii
c. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor timpurii
d. inovatorii, inovatorii timpurii, invatorii tarzii


__B__ 89. Decizia unui individ de a deveni utilizator permanent al unui produs reprezinta:

a. manifestarea interesului fata de produs
b. adoptarea produsului
c. evaluarea
d. testarea produsului


__B__ 90. Persoanele care adopta un produs nou parcurg mai multe etape. Etapa in care consumatorul este stimulat sa inceapa sa caute informatii despre produsul nou reprezinta etapa:

a. constientizarii
b. manifestarii interesului
c. evaluarii
d. testarii


_B___ 91. Persoanele care adopta un produs nou parcurg, de obicei, mai multe etape. Etapa in care consumatorul se gandeste daca merita sa incerce si el acest produs reprezinta etapa:

a. constientizarii
b. evaluarii
c. testarii
d. adoptarii


_C___ 92. In ceea ce priveste comportamentul de dupa cumparare, in urma realizarii cumparaturilor majore apare de obicei o stare de disconfort care este intalnita sub denumirea de:

a. deformare selectiva
b. nemultumire acuta
c. discordanta cognitiva (discrepanta cognitiva)
d. retentie selectiva


_B___ 93. Nevoile umane sunt aranjate pe o scara ierarhica („piramida nevoilor“), incepand de la cea mai imperioasa pe treapta de jos, pana la cea mai putin imperioasa pe treapta de sus in cazul:

a. teoriei lui Freud
b. teoriei lui Maslow
c. teoriei lui Herzberg
d. teoriei lui Kotler


__A__ 94. Primii adoptatori ai unui produs nou, care sunt tineri, bine educati, cu venituri de obicei mari, se disting prin indrazneala, manifesta mai mare deschidere fata de lucrurile cu care nu sunt obisnuiti si sunt dispusi sa-si asume un risc, poarta numele de:

a. inovatori
b. adoptatori timpurii
c. majoritatea adoptatorilor tarzii
d. majoritatea adoptatorilor timpurii


_A___ 95. Cum se numeste categoria adoptatorilor care se ghideaza dupa respect si sunt lideri de opinie in comunitatile in care traiesc:

a. inovatorii
b. adoptatorii timpurii
c. majoritatea adoptatorilor timpurii
d. majoritatea adoptatorilor tarzii


__D__ 96. Deosebirile dintre pietele intreprinderilor si cele ale consumatorilor se refera la:

a. structura si cererea pietei
b. natura unitatii de cumparare
c. tipurile de decizii si procesul decizional
d. a+b+c


_D___ 97. In ceea ce priveste piata intreprinderilor fata de cea a consumatorilor este adevarat enuntul:

a. comerciantul care lucreaza pentru intreprinderi are de regula de-a face cu mult mai multi cumparatori decat pietele de consumatori
b. pietele intreprinderilor sunt mult mai dispersate ca localizare geografica decat pietele de consumatori
c. achizitiile societatilor presupun de obicei mai putini participanti la procesul decizional si un efort de cumparare mai putin profesional fata de achizitiile realizate de cumparatorii persoane fizice
d. cumparatorii persoane juridice se confrunta de obicei cu decizii de cumparare mai complexe decat cumparatorii consumatori


__A__ 98. Principalele tipuri de situatii de cumparare in cazul intreprinderilor-cumparatoare sunt:

a. recumpararea directa, sarcina noua, recumpararea modificata
b. recumpararea indirecta, sarcina noua, cumpararea modificata
c. recumpararea directa, recumpararea modificata
d. recumpararea noua, sarcina veche, recumpararea modificata


_A___ 99. Toti membrii unei organizatii care joaca un rol in procesul de achizitionare formeaza un grup care include utilizatori efectivi ai produsului, oameni care iau decizia de cumparare efectiva, oameni care influenteaza decizia de cumparare, cei care se ocupa de documentarea asupra produsului si cei care se ocupa cu cumpararea propriu-zisa. Acest grup poarta numele de:

a. centru de cumparare
b. nucleu de cumparare
c. nisa de piata
d. grup de aprovizionare


_A___ 100. In cazul achizitiilor de rutina toate rolurile centrului de cumparare legate de luare deciziei de cumparare pot fi asumate de:

a. o singura persoana
b. doua persoane
c. patru persoane
d. minim patru persoane


_C___ 101. Factorii cu influente majore in comportamentul intreprinderilor cumparatoare sunt:

a. factorii individuali, factorii interpersonali, factorii organizationali, factorii tehnologici
b. factorii demografici, factorii economici, factorii tehnologici, factorii naturali
c. factorii legati de mediul inconjurator, factorii organizationali, factorii interpersonali, factorii individuali
d. factorii referitori la varsta, structura organizationala, factorii tehnologici, factorii specifici


__C__ 102. O metodă de analiză a portofoliului de afaceri curent este şi metoda matriceală Boston Consulting Group, care evaluează domeniile strategice ţinând cont de două criterii importante:

a. poziţia pe care o deţine domeniul strategic pe piaţă şi cota de piaţă
b. atractivitatea pieţei şi potenţialul organizaţiei
c. poziţia pe care o deţine domeniul strategic pe piaţă şi atractivitatea pieţei
d. cota relativă de piaţă şi potenţialul organizaţiei


__A__ 103. O metoda de analiza a portofoliului de afaceri curent este si metoda matriceala Boston Consulting Group, care evalueaza domeniile strategice tinand cont de dua criterii importante:

a. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata (cota relativa de piata) si atractivitatea pietei in care se incadreaza domeniul strategic respectiv (rata de crestere a pietei)
b. pozitia pe care o detine domeniul strategic pe piata si cota de piata
c. atractivitatea pietei si potentialul organizatiei
d. cota relativa de piata si potentialul organizatiei


_B___ 104. Conceptul care susţine că utilizatorii (consumatorii) vor achiziţiona mai ales produsele care oferă cel mai mult din punct de vedere al calităţii, performanţei şi trăsăturilor inovatoare este:

a. conceptul de vânzare
b. conceptul de produs
c. conceptul de marketing
d. conceptul de producţie


__C__ 105. Nu este element al macromediului firmei:

a. nivelul tehnologic
b. legislaţia
c. organismele publice
d. mediul natural
e. toate variantele fac parte din macromediu


_A___ 106. În ceea ce priveşte legatura dintre marketingul tranzacţiei şi marketingul de relaţii este adevarat că:

a. marketingul tranzacţiei este parte a marketingului de relaţii
b. marketingul de relaţii este parte a marketingului tranzacţiei
c. nu există nici o legatură între marketingul tranzacţiei şi marketingul de relaţii
d. marketingul tranzacţiei şi marketingul de relaţii reprezintă acelaşi concept


__B__ 107. Este metodă de analiză a portofoliului de afaceri al unei firme:

a. Analiza SWOT
b. GE (General Electric)
c. AIO
d. a+b+c
e. nici un rãspuns corect


_C___ 108. La baza piramidei ierarhice a lui Abraham Maslow se situează:

a. nevoile de siguranţă
b. nevoile sociale
c. nevoile fiziologice
d. nevoile de autorealizare


__C__ 109. Practica de marketing trece prin trei stadii:

a. marketing antreprenorial, marketing prenorial, marketing intreprenorial
b. marketing antreprenorial, marketing prenorial, marketing în formule
c. marketing antreprenorial, marketing în formule, marketing intreprenorial
d. marketing direct, marketing antreprenorial, marketing indirect


__D__ 110. Relaţiile dintre afacerile electronice, comerţul electronic şi marketingul electronic sunt:

a. marketingul electronic > comerţul electronic, comerţul electronic > afacerile electronice
b. afacerile electronice > comerţul electronic, marketingul electronic > afacerile electronice
c. marketingul electronic > afacerile electronice, comerţul electronic = marketingul electronic
d. afacerile electronice > comerţul electronic, comerţul electronic > marketingul electronic


_C___ 111. Nu este concept al management marketingului:

a. conceptul de vânzare
b. conceptul de producţie
c. conceptul de promovare
d. conceptul de marketing


_B___ 112. Versiunea pe internet a comerţului prin mijloace orale care implică ideea unui mesaj e-mail care este atât de reuşit încât clienţii vor dori să-l transmită mai departe prietenilor lor se numeşte:

a. webcasting
b. marketing viral
c. interstiţale
d. marketing societal


_A___ 113. Segmentarea pieţei reprezintă:

a. divizarea pieţei în grupuri mai mici de cumpărători, cu un comportament, nevoi şi caracteristici distincte care necesită produse şi mixuri de marketing distincte
b. este o metodă de analiză a unei pieţe (sau la modul general al publicului) constând în a o descompune într-un oarecare număr de subansamble distincte şi eterogene în cadrul lor
c. a + b
d. nici un răspuns corect


__C__ 114. Dacă o firmă foloseşte prea multe campanii publicitare separate în acelaşi timp, crându-se o imagine confuză în mintea consumatorilor înseamnă că eroarea majoră de poziţionare pe piaţă pe care o face firma se numeşte:

a. suprapoziţionare c. poziţionare confuză
b. subpoziţionare d. a + b + c


__B__ 115. Este considerată formă de reclamă pe internet:

a. crearea unui site web
b. sponsorizarile pentru conţinutul site-ului
c. webcastingul
d. participarea la comunităţile web


__D__ 116. Baza de date internă a companiei face parte din:

a. datele principale
b. datele statistice
c. datele curente
d. datele secundare


__D__ 117. Disonanţa cognitivă (discordanţa cognitivă):

a. apare în etapa de căutare a informaţiilor deoarece consumatorul nu are acces la informaţii despre produs
b. apare în comportamentul de după cumpărare atunci când produsul se strică după prima utilizare
c. apare în etapa de căutare a informaţiilor deoarece consumatorul ar trebui să caute mai multe informaţii şi nu are timp
d. nici un răspuns corect


_B___ 118. In cazul strategiei de demarketing rolul marketingului este de:

a. creare a cererii
b. reducere a cererii
c. dezvoltare a cererii
d. distrugere a cererii


_C___ 119. Cel mai avansat concept al managementului marketingului este:

a. conceptul de promovare
b. conceptul de marketing relaţional
c. conceptul de marketing societal
d. conceptul de întreprindere de marketing


_B___ 120. Ţintirea pieţei are loc:

a. după poziţionarea pe piaţă
b. după segmentarea pieţei
c. după realizarea mixului de marketing
d. după ce firma are un grup de clienţi fideli


_C___ 121. Care dintre conceptele managementului marketingului poate conduce la miopia de marketing:

a. conceptul de producţie
b. conceptul de marketing
c. conceptul de produs
d. conceptul de vânzare


__C__ 122. Nu este element al micromediului de marketing:

a. clienţii
b. organismele publice
c. legislaţia
d. concurenţii


__B__ 123. După Abraham Maslow nevoile cele mai importante se consideră a fi:

a. nevoile sociale
b. nevoile de siguranţă
c. nevoile fiziologice
d. nevoile de autorealizare


__B__ 124. Pentru o cercetare de marketing comercianţii pot obţine informaţiile necesare din următoarele surse:

a. datele interne, cercetarea de marketing
b. datele interne, inteligenţa de marketing, cercetarea de marketing
c. datele interne, datele secundare
d. datele interne, cercetarea observatională, cercetarea sondaj, cercetarea experimentală


_A___ 125. Stilul de viaţă se defineşte prin măsurarea dimensiunilor AIO care predomină la un consumator şi care se referă la:

a. activităţi, interese, opinii
b. abilităţi, interese, observaţii
c. afaceri, implicare, observaţii
d. afinităţi, implicare, opinii


_C___ 126. Nu este concept al management marketingului:

a. conceptul de marketing
b. conceptul de marketing societal
c. conceptul de marketing relaţional
d. toate variantele sunt concepte ale management marketingului


_D___ 127. În ce etapă din procesul de adoptare a unui produs nou de către o persoană poate apare disonanţa cognitivă (discordanţa cognitivă):

a. decizia de cumpărare
b. evaluarea alternativelor
c. căutarea de informaţii
d. comportamentul de după cumpărare


_B___ 128. Care este ordinea etapelor procesului de adoptare a unui produs nou:

a. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, adoptarea, testarea
b. constientizarea, manifestarea interesului, evaluarea, testarea, adoptarea
c. manifestarea interesului, constientizarea, evaluarea, testarea, adoptarea
d. constientizarea, manifestarea interesului, testarea, adoptarea, evaluarea


__D__ 129. Decizia unui individ de a deveni utilizator permanent al unui produs reprezintă:

a. manifestarea interesului faţă de produs
b. testarea produsului
c. evaluarea
d. adoptarea produsului


__C__ 130. Alianţele strategice fac parte din:

a. conectarea cu lumea din jur
b. conexiunile cu clienţii
c. conexiunile cu partenerii de marketing
d. conexiunile lărgite


__C__ 131. Demarketingul este o soluţie a managementului marketingului în cazul:

a. unei cereri fluctuante care variază de la un anotimp la altul şi are ca scop găsirea unor modalităţi de modificare a manifestării cererii în vederea sincronizării ei
b. lipsei cererii când consumatorii vizaţi pot manifesta indiferenţă faţă de produs
c. unei cereri excesive faţă de capacitatea organizaţiei de a o satisface şi are ca scop reducerea temporară sau permanentă a cererii prea mari
d. nici un răspuns nu este corect


__C__ 132. Nu este metodă de analiză a portofoliului de afaceri al unei întreprinderi:

a. General Electric
b. Boston Consulting Group
c. Analiza SWOT
d. toate variantele sunt metode de analiză a portofoliului de afaceri al unei întreprinderi


_B___ 133. Clientii fac parte din:

a. mediu intern
b. micromediu
c. macromediu
d. mediul demografic


_B___ 134. Din categoria reclamelor şi promoţiilor publicitare pe internet nu fac parte:

a. interstiţialele
b. webcastingul
c. zgârienorii şi dreptunghiurile
d. tickerele


_B___ 135. În ceea ce priveşte piaţa întreprinderilor şi comportamentul de cumpărare al acestora nu este adevărat că:

a. piaţa întreprinderilor este foarte vastă
b. comerciantul care lucrează pentru întreprinderi are de regulă de-a face cu cumpărători mult mai mulţi dar mai importanţi decât pieţele de consum
c. pieţele întreprinderilor sunt mai concentrate ca localizare geografică decât pieţele de consum
d. achiziţiile societăţilor comerciale presupun mai mulţi participanţi la procesul decizional decât achiziţiile consumatorilor persoane fizice
e. sunt adevărate toate variantele


__A__ 136. Care dintre conceptele managementului marketingului susţine că majoritatea clienţilor vor favoriza produsele care sunt disponibile şi convenabile şi de aceea managementul trebuie să se concentreze asupra îmbunătăţirii producţiei şi eficienţei distribuţiei:

a. conceptul de producţie
b. conceptul de produs
c. conceptul de vânzare
d. conceptul de marketing


__A__ 137. Caţi paşi cuprinde procesul cercetării de marketing:

a. patru paşi
b. şase paşi
c. opt paşi
d. nici un răspuns corect


__D__ 138. Exploatarea comerciala a sarbatorii Craciunului este expresia influentei componentei macromediului:

a. mediul demografic
b. mediul natural
c. mediul institutional
d. mediul cultural


_D___ 139. Ţintirea pieţei apare:

a. după realizarea mixului de marketing
b. după ce firma are un grup de clienţi fideli
c. după poziţionarea pe piaţă
d. după segmentarea pieţei


__A__ 140. O strategie de marketing este logica de marketing prin care o companie sperã sã îşi îndeplineascã:

a. obiectivele de marketing
b. tacticile de marketing
c. mixul de marketing
d. a + b
e. a + b + c


__A__ 141. Analiza BCG (Boston Consulting Group) este:

a. o metodă pentru clasificarea stilurilor de siaţă
b. o analiză prin care firma îşi identifică poziţia faţă de concurenţă
c. o analiză prin care firma îşi identifică punctele tari, punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările
d. o metodă de analiză a portofoliului de afaceri al unei firme


__C__ 142. Este etapă a planului de marketing:

a. platforma de marketing
b. generarea ideilor
c. strategiile de marketing
d. testarea produsului


__C__ 143. Printre dificultăţile cu care se confruntă comerţul electronic nu se află:

a. haos şi neoranduială
b. securitatea
c. conexiuni directe cu clienţii
d. cumpărarea limitată


___D_ 144. Cea mai folosită metodă de colectare a informaţiilor despre cunoştinţe, atitudini, preferinţe, motivaţia consumatorilor este:

a. cercetarea observaţională
b. simularea
c. cercetarea experimentală
d. cercetarea sondaj


_C___ 145. Este element al mixului de marketing din perspectiva vânzătorului:

a. piaţa
b. planificarea
c. preţul
d. personalul


__C__ 146. Faptul că marketingul se aplică şi în organizaţiile care nu sunt constituite în vederea obţinerii de profit (ex: în şcoli, spitale, muzee, etc.) reprezintă:

a. legături globale
b. alianţe strategice
c. lărgirea conexiunilor
d. legăturile cu valorile şi responsabilităţile sociale


_A___ 147. În raport cu gradul de receptivitate faţă de noutate, primele trei grupe de consumatori (adoptatori) care acceptă noutatea sunt:

a. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor timpurii
b. inovatorii, majoritatea adoptatorilor timpurii, majoritatea adoptatorilor târzii
c. inovatorii, adoptatorii timpurii, majoritatea adoptatorilor târzii
d. inovatorii, inovatorii timpurii, invatorii târzii


_C___ 148. Este formă de publicitate pe internet:

a. merchandisingul
b. agenţii de vânzări
c. zgârienorii
d. agendele


__A__ 149. Printre componentele micromediului întreprinderii se numără:

a. echipamentele industriale
b. structura pe grupe de vârstă a clienţilor
c. furnizorii de forţă de muncă
d. legislaţia referitoare la exportul produselor firmei


__D__ 150. Persoanele care adoptă un produs nou parcurg mai multe etape. Etapa în care consumatorul este stimulat să înceapă să caute informaţii despre produsul nou reprezintă etapa:

a. testării
b. constientizării
c. evaluării
d. manifestării interesului


__D__ 151. Principalele tipuri de situaţii de cumpărare în cazul întreprinderilor-cumpărătoare sunt:

a. recumpărarea nouă, sarcina veche, recumpărarea modificată
b. recumpărarea indirectă, sarcina nouă, cumpărarea modificată
c. recumpărarea directă, recumpărarea modificată
d. recumpărarea directă, sarcina nouă, recumpărarea modificată


_B___ 152. Cel mai întâlnit tip de site este cel care aparþine:

a. unui consumator de produse de lux
b. unei companii
c. unei persoane fizice
d. unui spital
e. a + b + c + d


_B___ 153. Toţi membrii unei organizaţii care joacă un rol în procesul de achiziţionare formează un grup care include utilizatori efectivi ai produsului, oameni care iau decizia de cumpărare efectivă, oameni care influenţează decizia de cumpărare, cei care se ocupă de documentarea asupra produsului şi cei care se ocupă cu cumpărarea propriu-zisă. Acest grup poartă numele de:

a. nişă de piaţă
b. centru de cumpărare
c. grup de aprovizionare
d. nucleu de cumpărare


__B__ 154. Mediul demografic reprezintă unul din factorii:

a. care afectează direct, permanent şi puternic capacitatea companiei de a-şi satisface clienţii
b. care formează cererea de mărfuri, crează pieţele
c. cu o evoluţie uşor previzibilă
d. cei mai importanţi ai micromediului


_C___ 155. Motivul de cumpărare:

a. este o percepţie
b. este o dorinţă
c. este o nevoie când ajunge la un anumit nivel de intensitate
d. este procesul prin care indivizii selectează şi interpretează informaţiile pentru a-şi construi o imagine unitară despre lume


__A__ 156. Statutul şi rolul social al unei persoane este un factor al:

a. mediului intern
b. mediului demografic
c. micromediului
d. macromediului firmei


__C__ 157. În ceea ce priveşte comportamentul de după cumpărare, în urma realizării cumpărăturilor majore apare de obicei o stare de disconfort care este întâlnită sub denumirea de:

a. deformare selectivă
b. nemulţumire acută
c. discordanţă cognitivă
d. retenţie selectivă


_C___ 158. Este element al mixului de marketing din perspectiva cumpărătorului:

a. promovarea
b. cantitatea cumpărată
c. distribuţia
d. costul


_B___ 159. Este formă de promovare pe internet:

a. participarea la târguri şi expoziţii
b. sponsorizarea
c. cuponul
d. agendele


_B___ 160. Ce grupă cuprinde doar factori ai micromediului:

a. clienţii, furnizorii, firmele de distribuţie, factorii tehnologici
b. compania, concurenţii, clienţii, intermediarii
c. clienţii, concurenţii, factorii naturali, furnizorii
d. factorii demografici, intermediarii, compania, factorii naturali


__A__ 161. Familia este cel mai tipic exemplu de:

a. grup de adeziune
b. grup de referinţă
c. grup aspiraţional
d. a + b + c


_B___ 162. Nu este adevărat că:

a. fiecare cultură cuprinde mai multe subculturi
b. subculturile sunt grupuri de oameni care au diferite sisteme de valori determinate de situaţii şi experienţe de viaţă tipice fiecărei persoane
c. multe subculturi alcătuiesc segmente de piaţă importante, iar comercianţii proiectează adesea produse şi programe de marketing adaptate nevoilor acestora
d. subculturile sunt grupuri culturale distincte constituite de cele mai multe ori după criterii geografice


_C___ 163. Poziţionarea pe piaţă:

a. este un concept sinonim cu ţintirea pieţei
b. apare înainte de ţintirea pieţei
c. apare după ţintirea pieţei
d. nu există un astfel de concept


__C__ 164. Din tipologia pieţelor de consum fac parte:

a. pieţele consumatorilor, pieţele industriale, pieţele de servicii, pieţele globale, pieţele de afaceri
b. pieţele consumatorilor finali, pieţele intermediarilor, pieţele distribuitorilor, pieţele agenţilor de vânzări, pieţele de afaceri
c. pieţele consumatorilor, pieţele de afaceri, pieţele de distribuitori, pieţele guvernamentale, pieţele internaţionale
d. nici un răspuns corect


_A___ 165. Cele mai multe tranzacţii comerciale pe internet au loc:

a. B B - tranzacţii comerciale pe internet între firme
b. C C - tranzacţii comerciale pe internet între clienţi
c. B C - tranzacţii comerciale de la firmă la client
d. C B - tranzacţii comerciale pe internet conduse de clienţi care iau iniţiativa în a contacta firmele


_B___ 166. Conform teoriei lui Sigmund Freud:

a. comportamentul consumatorului pentru a fi înţeles trebuie studiat procesul de percepţie a unor stimuli de către acesta
b. indivizii nu conştientizează de cele mai multe ori adevăratele resorturi psihologice care le conturează comportamentul
c. nevoile umane sunt aranjate pe o scară ierarhică, începând de la cea mai imperioasă pe treapta cea mai de jos, până la cea mai puţin imperioasă pe treapta de sus
d. comportamentul consumatorului este diferit în funcţie de ciclul de viaţă al produsului achiziţionat


__B__ 167. Conexiunile de marketing cu lumea din jur presupun:

a. conexiuni lărgite, contactul direct, conexiuni globale
b. conexiuni globale, conexiuni cu valori şi responsabilităţi sociale, lărgirea conexiunilor
c. alinaţe strategice, legături globale, conectare mai selectivă
d. conectare mai selectivă, conectare globală, conectare directă


_D___ 168. Relaţiile dintre afacerile electronice, comerţul electronic şi marketingul electronic sunt:

a. afacerile electronice > comerţul electronic, marketingul electronic > afacerile electronice;
b. marketingul electronic > afacerile electronice, comerţul electronic = marketingul electronic
c. marketingul electronic > comerţul electronic, comerţul electronic > afacerile electronice;
d. comerţul electronic > marketingul electronic, afacerile electronice > comerţul electronic;


_C___ 169. Consumatorii se tem că vor fi afectaţi de mesaje de marketing fără să-şi dea seama, fenomen ce este cunoscut sub denumirea de:

a. publicitate gratuită
b. publicitate excesivă
c. publicitate subliminală
d. publicitate mascată


_A___ 170. Grija unei firme producătoare, a unui tip de deodorant care nu este tip aerosol, pentru nepoluarea mediului înconjurător ţine de:

a. mediul natural
b. mediul cultural
c. mediul intern
d. mediul tehnologic


__C__ 171. Sursa de informaţii care reprezintă colectarea şi analiza sistematică a informaţiilor disponibile public despre competitori şi despre dezvoltările din mediul de marketing este:

a. cercetarea de marketing
b. sondajul
c. inteligenţa de marketing
d. datele interne


__B__ 172. Deformarea selectivă se referă la:

a. tendinţa oamenilor de a filtra majoritatea informaţiilor la care sunt expuşi
b. tendinţa oamenilor de a interpreta informaţiile într-un mod care se pliază pe concepţiile lor anterioare
c. tendinţa oamenilor de a reţine informaţiile care nu intră în conflict cu atitudinile şi părerile lor
d. tendinţa oamenilor de a fi nepăsători la mesajele promoţionale


__B__ 173. Liderii de opinie sunt acei indivizi care datorită unor abilităţi speciale, a cunoştinţelor pe care le posedă, a personalităţii sau a altor caracteristici exercită o influenţă puternică asupra celorlalţi membrii ai:

a. grupului de adeziune
b. grupului de referinţă
c. grupului modal
d. a + b + c


_D___ 174. Baza de date interna a companiei face parte din:

a. datele principale
b. datele statistice
c. datele curente
d. datele secundare


__A__ 175. Micromediul firmei face parte din:

a. mediul intern
b. mediul demografic
c. macromediul firmei
d. mediul extern


_B___ 176. Nu este etapă a procesului decizional al cumpărătorului:

a. căutarea informaţiilor
b. generarea ideilor
c. evaluarea alternativelor
d. recunoaşterea nevoii


_D___ 177. Procesul de adoptare a unui produs pe piaþã se realizeazã prin mai multe etape: 1) etapa de evaluare; 2) etapa de manifestare a interesului; 3) etapa de testare; 4) etapa de adoptare; 5) etapa de conºtientizare. Ordinea de succesiune a acestor etape este urmãtoarea:

a. 5 - 3 - 1 - 2 - 4
b. 2 - 5 - 1 - 3 - 4
c. 2 - 3 - 5 - 4 - 1
d. 5 - 2 - 1 - 3 - 4


__B__ 178. Ţintirea pieţei apare:

a. după ce firma are un grup de clienţi fideli
b. după segmentarea pieţei
c. după poziţionarea pe piaţă
d. după realizarea mixului de marketing


__C__ 179. Care dintre conceptele managementului marketingului susţine faptul că utilizatorii (clienţii) vor favoriza produsele care oferă cel mai mult din punct de vedere al calităţii, performanţei şi trăsăturilor inovatoare şi de aceea managementul trebuie să se concentreze pe îmbunătăţirea produselor:

a. conceptul de producţie
b. conceptul de vânzare
c. conceptul de produs
d. conceptul de marketing


_C___ 180. Datele care constau în informaţii strânse special pentru scopul specific al cercetării de marketing în derulare se numesc:

a. date interne
b. date curente
c. date principale
d. date secundare


_B___ 181. Este etapă a planului de marketing:

a. platforma de marketing
b. strategiile de marketing
c. generarea ideilor
d. testarea produsului


__B/C__ 182. Declaraţia de misiune trebuie să fie orientată mai ales:

a. către produs
b. către concurenţă
c. către piaţă
d. toate variantele de mai sus în acelaşi timp


__D__ 183. Versiunea pe internet a comerţului prin mijloace orale care implică ideea unui mesaj e-mail care este atât de reuşit încât clienţii vor dori să-l transmită mai departe prietenilor lor se numeşte:

a. marketing societal
b. webcasting
c. interstiţiale
d. marketing viral


_C___ 184. Nevoile umane sunt:

a. un motiv ce are o anumită intensitate
b. date de cultura şi personalitatea fiecărui individ
c. stări de privaţiune resămţită
d. mai numeroase decât dorinţele


_A___ 185. În care din situaţiile următoare de cumpărare a întreprinderilor, actul de achiziţionare implică o decizie de rutină, cumpărătorul înaintând o comandă nouă fără a opera modificări:

a. recumpărarea directă
b. sarcina nouă
c. recumpărarea modificată
d. sarcina modificată


__D__ 186. Consumatorii se tem că vor fi afectaţi de mesaje de marketing fără să-şi dea seama, fenomen ce este cunoscut sub denumirea de:

a. publicitate gratuită
b. publicitate mascată
c. publicitate excesivă
d. publicitate subliminală


__C__ 187. Un segment de piaţă trebuie să fie:

a. cel mai mic grup omogen posibil de identificat
b. cel cai vast grup eterogen posibil de identificat
c. cel mai vast grup omogen posibil de identificat
d. cel mai mic grup eterogen posibil de identificat


__D__ 188. Stadiul practicii de marketing care se referă la înfiinţarea societăţilor de către indivizi care trăiesc pe baza inteligenţei lor, care vizualizează o oportunitate şi bat la orice uşă pentru a capta atenţia, se numeşte:

a. marketing prenorial
b. marketing intreprenorial
c. marketing în formule
d. marketing antreprenorial


_B___ 189. Care dintre conceptele managementului marketingului susţine că realizarea scopurilor organizatorice depinde de stabilirea nevoilor şi dorinţelor pieţelor ţintă şi livrarea satisfacţiilor dorite mai eficient decât concurenţa:

a. conceptul de marketing societal
b. conceptul de marketing
c. conceptul de vanzare
d. conceptul de marketing relational


__C__ 190. Pentru o firmă este mai important să cunoască:

a. micromediul
b. macromediul
c. mediul de marketing
d. mediul intern


__B__ 191. Din tipologia pieţelor de consum fac parte:

a. pieţele consumatorilor, pieţele industriale, pieţele de servicii, pieţele globale, pieţele de afaceri
b. pieţele consumatorilor, pieţele de afaceri, pieţele de distribuitori, pieţele guvernamentale, pieţele internaţionale
c. pieţele consumatorilor finali, pieţele intermediarilor, pieţele distribuitorilor, pieţele agenţilor de vânzări, pieţele de afaceri
d. nici un răspuns corect


__A__ 192. Familia este cel mai tipic exemplu de:

a. grup de adeziune
b. grup de referinţă
c. grup aspiraţional
d. a + b + c


__B_ 193. Ultimele trei etape ale procesului de adoptare de cãtre consumatori a unui produs nou sunt:

a. etapa de manifestare a interesului, etapa de testare, etapa de adoptare
b. etapa de evaluare, etapa de testare, etapa de adoptare
c. etapa de adoptare, etapa de testare, etapa de cumpãrare
d. etapa de testare, etapa de evaluare, etapa de adoptare


__C__ 194. Care sunt factorii care pot să se interpună între intenţia de cumpărare şi decizia de cumpărare:

a. deformarea selectivă şi factorii situationali surpriză
b. publicitatea subliminală şi atenţia selectivă
c. atitudinea celorlalţi şi factorii situaţionali surpriză
d. atitudinea celorlalţi şi retenţia selectivă


_C___ 195. Persoanele care adoptă un produs nou parcurg, de obicei, mai multe etape. Etapa în care consumatorul se gândeşte dacă merită să încerce şi el acest produs reprezintă etapa:

a. testării
b. constientizării
c. evaluării
d. adoptării


__D__ 196. Nevoile umane sunt aranjate pe o scară ierarhică, începând de la cea mai imperioasă pe treapta de jos, până la cea mai puţin imperioasă pe treapta de sus în cazul:

a. teoriei lui Freud
b. teoriei lui Kotler
c. teoriei lui Herzberg
d. nici un răspuns corect


__C__ 197. În ceea ce priveşte segmentele de piaţă nu este adevărat că:

a. trebuie să fie distincte şi să răspundă diferit la programe diferite de marketing
b. trebuie să fie suficient de mari pentru a fi profitabile
c. trebuie să fie cât mai mici pentru a fi profitabile
d. trebuie să fie uşor de abordat şi de servit


_D___ 198. Este considerată formă de reclamă pe internet:

a. crearea unui site web
b. participarea la comunităţile web
c. webcastingul
d. sponsorizarile pentru conţinutul site-ului


__B__ 199. Liderii de opinie sunt acei indivizi care datorită unor abilităţi speciale, a cunoştinţelor pe care le posedă, a personalităţii sau a altor caracteristici exercită o influenţă puternică asupra celorlalţi membrii ai:

a. grupului de adeziune
b. grupului de referinţă
c. grupului modal
d. a + b + c


_A___ 200. O strategie de marketing este logica de marketing prin care o companie sperã sã îşi îndeplineascã:

a. obiectivele de marketing
b. tacticile de marketing
c. mixul de marketing
d. a + b
e. a + b + c


__D__ 201. Cel mai avansat concept al managementului marketingului este:

a. conceptul de întreprindere de marketing
b. conceptul de marketing relaţional
c. conceptul de marketing direct
d. conceptul de marketing societal


_B___ 202. Grija unei firme producătoare, a unui tip de deodorant care nu este tip aerosol, pentru nepoluarea mediului înconjurător ţine de:

a. mediul cultural
b. mediul natural
c. mediul intern
d. mediul tehnologic


__C__ 203. Conceptul de producţie este încă o filosofie utilă:

a. când oferta pentru un produs depaşeşte cererea
b. când cererea pentru un produs este egală cu oferta
c. când cererea pentru un produs depaşeşte oferta
d. a + b


__C__ 204. Nu este element al macromediului firmei:

a. nivelul tehnologic
b. mediul natural
c. organismele publice
d. legislaţia
e. toate variantele fac parte din macromediu


__C__ 205. Nu este element al mixului de marketing din perspectiva cumpărătorului:

a. costul
b. soluţia clientului
c. distribuţia
d. comoditatea
e. toate variantele sunt elemente ale mixului din perspectiva cumpărătorului


__D__ 206. Conceptul de marketing nu este similar cu cel de distribuţie. Scopul final al marketingului este:

a. satisfacerea nevoilor şi dorinţelor consumatorului
b. vânzarea şi promovarea
c. obţinerea de profituri de pe urma volumului de vânzări
d. obţinerea de profituri de pe urma satisfaceri clientului


_C/A___ 207. Nivelul cel mai avansat pe care-l poate atinge organizarea de marketing este:

a. crearea de direcţii de marketing
b. constituirea în cadrul structurii organizatorice a întreprinderii a unui compartiment specializat de marketing
c. „întreprinderea de marketing”
d. gruparea majorităţii activităţilor de marketing într-unul din compartimentele tradiţionale


____ 208. La nivelul unitate strategicã de activitate este realizat mai întâi:

a. planul de afaceri
b. planul strategic al unei firme
c. planul de marketing
d. programul de marketing


____ 209. Capacitatea potenţială a pieţei unei firme faţă de capacitatea efectivă a pieţei acesteia este:

a. inferioară
b. superioară
c. egală
d. nu se pot compara


__D__ 210. Celor 4P ai mixului de marketing din perspectiva vânzătorului îi corespund 4C din punctul de vedere al clientului. Unui din următoarele elemente nu este element al mixului clientului:

a. cheltuielile acestuia
b. comoditatea
c. comunicarea
d. cunoştinţele acestuia


_A?__ 211. Care din următoarele exemple pot fi considerate puncte tari, în cadrul analizei SWOT efectuate de o anumită firmă:
1. cererea mare pentru produsele firmei
2. o strategie de marketing coerentă şi eficientă
3. cotă mare de piaţă
4. ritmul înalt de creştere economică
5. intensitatea scazută a concurenţei
6. imaginea favorabilă a produselor firmei

a. 2,3,6
b. 1,3,4
c. 3,4,5
d. 4,5,6


____ 212. Nu este modalitate de control a planurilor de marketing:

a. controlul pe baza planului anual
b. controlul profitabilităţii
c. controlul strategic
d. controlul costurilor


Yes/No
Indicate whether you agree with the sentence or statement.

__N__ 213. Există cinci paşi importanţi în identificarea pieţei ţintă?

__N__ 214. Intranetul este o reţea care leagă a companie de furnizorii şi distribuitorii săi?

__Y__ 215. Programele de acţiune sunt o etapă a planului de marketing?

__Y__ 216. Amestecul în intimitatea consumatorului este considerată o problemă majoră în cazul cercetărilor de marketing?

__N__ 217. Există cinci paşi importanţi în identificarea pieţei ţintă?

__Y__ 218. Segmentarea pieţei, identificarea consumatorilor ţintă şi poziţionarea se realizează pentru obţinerea unui avantaj competitiv?

__N__ 219. Organismele publice sunt o componentă a macromediului firmei?

__Y__ 220. Veniturile din sponsorizări sunt o sursă de venit în comerţul pe internet?

__Y__ 221. Astăzi se consideră că marketingul este mult prea important pentru a fi lăsat în sarcina exclusivă a departamentului de marketing?

__N__ 222. Astăzi cele mai multe companii vor să cunoască foarte bine nevoile consumatorilor şi de aceea este recomandabil ca ele să aplice un marketing de masă?

__N__ 223. Conexiunile indirecte fac parte din conexiunile cu clienţii?

__Y__ 224. Programele de acţiune sunt o etapă a planului de marketing?

__N__ 225. Nevoile umane sunt mai numeroase decât dorinţele umane?

__N__ 226. General Electric este o metodă de analiză diagnostic, fiind o etapă a planului de marketing, ea arătând punctele tari şi slabe, atuurile şi slăbiciunile firmei?

Completion
Complete each sentence or statement.

227. .....MARKETINGUL..................... este procesul social sau managerial prin care indivizii sau grupurile de indivizi obtin ceea ce au nevoie si ceea ce isi doresc prin producerea, oferirea si schimbul de produse ce au o anumita valoare.

228. Marketingul presupune ...SATISFACEREA CLIENTULUI..contra unui profit.

229. Astazi conexiunile cu clientii au urmatoarele caracteristici:
- conectarea se realizeaza cu clienţi selecţi mai atent
- Relaţii care durează o viaţă.
- Contactul direct.


230. Din punctul de vedere al cumpărătorului, într-o lume a conexiunilor, cei 4 P (mixul de marketing) ar putea fi descrişi ca 4 C:
 
Produs - soluţia clientului (customer solution)
Preţ - .... - costul clientului
Plasament (distributie) - convenienţa
Promovare - ...............- comunicarea


231. Care sunt domeniile comertului electronic?
1. Firmă – consumator (B2C – Business to Consumer))
2. B2B (business to business) – tranzactiile comerciale pe net între firme
3. C2C (consumer to consumer) - Tranzacţiile pe net între Clienţi
4. C2B


232. Definiti conceptul de sistem de informatii de marketing (SIM)?

Un SIM bun combină ceea ce utilizatorii de informaţie ar vrea să aibă cu ceea ce
le trebuie cu adevărat şi cu ceea ce este fezabil de oferit.
Sistemul de informaţii de marketing este de ajutor în principal directorilor
companiei. Totuşi, el poate oferi informaţii şi partenerilor externi, cum ar fi furnizori
sau agenţii de servicii de marketing.

Totalitatea persoanelor,echipamentelor si procedurilor de culegere,selectie,
analiza,evaluare si distributie la timp a informatiilor exacte, necesare factorilor
de decizie ai unei organizatii.



233. Folosirea inadecvata a cercetarii de marketing poate sa faca rau sau sa enerveze consumatorii. Care sunt cele doua probleme majore ale eticii in cercetarea de marketing?

Invadarea intimităţii consumatorului şi folosirea inadecvată a descoperirilor cercetării.


234. Cea mai des utilizata metoda pentru clasificarea stilurilor de viata este cea elaborata de firma SRI CONSULTING. Cum se numeste aceasta metoda?
Tipologia valorilor si stilurilor de viata(Values and Lifestyles typology)



235. Care sunt cele trei procese perceptuale care pot determina perceptia oamenilor in mod diferit a aceluiasi stimul?
1)Atentia selectiva
2)deformarea selectiva
3)Retentia selectiva


236. Care sunt cele cinci etape ale procesului decizional de cumparare?

1) recunoasterea nevoii
2) cautarea de informatii
3) evaluarea alternativelor
4) decizia de cumparare
5) comportamentul de dupa cumparare





Short Answer

237. Explicati conceptul de mix de marketing.

Mixul de marketing reprezintă trusa tactică
de unelte a companiei pentru stabilirea unor poziţii puternice în pieţele ţintă.

238. Definiti conceptul de „managementul marketingului“.

Definim managementul marketingului ca analiza, planificarea, implementarea şi
controlul programelor proiectate să creeze, să construiască şi să menţină schimburi
profitabile cu cumpărătorii ţintă în scopul realizării de obiective organizaţionale. Astfel,
managementul marketingului implică gestionarea cererii, care la rândul ei implică
gestionarea relaţiilor cu clientul.


239. Enumeraţi şi apoi explicaţi pe scurt conexiunile cu partenerii de marketing.

Relaţiile în interiorul companiei.În mod tradiţional, sarcina departamentului
de marketing era să înţeleagă nevoile clienţilor şi apoi să le transmită celorlalte
departamente ale companiei care să acţioneze în vederea satisfacerii acestor nevoi.
Vechiul mod de gândire spunea că marketingul este în exclusivitate sarcina
departamentelor de marketing, vânzări şi relaţii cu clienţii. Astăzi când orice activitate are
la bază conexiuni şi relaţii, orice departament al companiei poate interacţiona cu clientul,
în special la nivel electronic. Marketingul nu mai deţine supremaţia în relaţia cu clientul.
Noua filosofie afirmă că absolut toţi angajaţii trebuie să fie orientaţi către client. David
Packard, co-fondator al Hewlett-Packard afirmă că „Marketingul este mult prea
important pentru a fi lăsat în sarcina exclusivă a departamentului de marketing” .

Relaţiile cu parteneri din exteriorul companiei. - Au loc schimburi rapide în
relaţiile dintre marketing şi furnizori, canale de marketing şi chiar concurenţ


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 25/02/2007 23:47 
Offline
Membru
Membru

Joined: 11/02/2007 19:04
Posts: 4
Reputation point: 0
oops, am uitat ultimele randuri de atasat: :-)
sper ca acum e totul bine!!!!


240. Enumeraţi elementele mixului de marketing atât din perspectiva vânzătorului, cât şi din cea a cumpărătorului.

241. Explicaţi ce se înţelege prin segmentarea pieţei, ţintirea pieţei şi poziţionarea pe piaţă.


1. Segmentarea pieţei - Procesul de împărţire a pieţei
în grupuri diferite de consumatori cu nevoi, caracteristici şi comportamente diferite ce
pot necesita produse sau mixuri de marketing separate, se numeşte segmentare a pieţei.
2. Ţintirea pieţei - implică evaluarea atractivităţii
fiecărui segment de piaţă şi selectarea unuia sau mai multor segmente pentru urmărire.
3. Poziţionarea pieţei - reprezintă grija ca un produs să ocupe în mintea
consumatorilor ţintă un loc clar, distinctiv şi dezirabil în raport cu produsele
competitoare.

242. Explicaţi ce se înţelege prin marketing în zilele noastre.

243. Explicaţi ce reprezintă disonanţa cognitivă (discordanţa cognitivă) în procesul decizional de cumpărare.

Disonanţa cognitivă - o stare de disconfort cauzată de anumite conflicte de după cumpărare.


244. Arătaţi măcar cinci din beneficiile pentru vânzători aduse de comerţul electronic şi de internet.

Beneficii pentru vânzători

1. Datorită dimensiunii sale interactive, internetul reprezintă un instrument de marketing extrem de puternic.
2.Companiile pot interacţiona on-line cu clienţii pentru a afla mai mult decât nevoile şi dorinţele lor specifice.
3.Internetul şi celelalte canale electronice au şi alte avantaje, cum ar fi reducerea costurilor, sporirea vitezei şi a eficienţei.
4.Promotorii on-line, evită cheltuiala menţinerii unui magazin şi costurile adiţionale ale chiriei, asigurării şi facturilor lunare.
5. Marketingul electronic oferă şi o mare flexibilitate, permiţând vânzătorului să îşi ajusteze din mers ofertele şi programele.
6. Internetul reprezintă un mediu cu adevărat global, permiţând vânzătorilor şi cumpărătorilor să «treacă» de la o ţară la alta în câteva secunde.


245. Explicaţi ce se înţelege prin mediul de marketing al firmei şi enumeraţi componentele sale.
Mediul de marketing - Mediul de marketing al unei companii este alcătuit din
actori şi forţe externe sferei comerciale şi care afectează capacitatea de management a
marketingului de a dezvolta şi menţine relaţii de succes cu clienţii ţintă. Mediul de marketing extern este alcătuit dintr-un micromediu şi un
macromediu. Micromediul este alcătuit din factorii care afectează capacitatea
companiei de a-şi satisface clienţii – compania, furnizorii, firmele de distribuţie, clienţii
de pe piaţă, concurenţii şi publicul.
Macromediul este alcătuit dintr-un spectru mai larg
de factori care afectează micromediul – demografici, economici, naturali, tehnologici,
politici şi factori culturali

247. Arătaţi măcar cinci din beneficiile pentru cumpărătorii persoane fizice aduse de comerţul electronic şi de internet.

VARIATAE, PRET , COMODITATE, INFORMATII COMPARATIVE, INTERACTIVA, IMEDIATA, CUMPARATORUL IN CONTROL, FARA CAPCANE EMOTIONALE


248. Care sunt nivelele de segmentare a pieţei şi ce presupune fiecare nivel?

Nivelurile de segmentare a pieţei sunt: marketingul de masă (piaţa nu este
segmentată), micromarketing (segmentare totală) sau faze intermediare (marketing pe
segmente sau pe nişe)
Micromarketingul înseamnă personalizarea produselor şi programelor de
marketing astfel încât acestea să se adreseze unor locaţii diferite şi gusturilor fiecărui
client în parte. Micromarketingul include marketingul local şi marketingul individual.
O nişă este un grup mai restrâns obţinut în urma divizării unui segment în subsegmente
sau prin definirea unui grup cu un set distinctiv de trăsături şi care doreşte o combinaţie
specială de beneficii.
Comparativ cu marketingul de masă, marketingul pe segmente aduce câteva
beneficii: companiile îşi pot introduce produsele pe piaţă într-un mod mai eficient,
adresându-se prin canale de comunicare – numai acelor clienţi pe care îi poate servi cel
mai bine şi cu profitul cel mai ridicat. Marketingul pe segmente are un randament mai
ridicat şi pentru că produsele, preţurile, programele sunt alese cu mai multă atenţie
astfel încât să răspundă nevoilor unor segmente de piaţă bine definite.
Marketingul de masă este că acesta creează cea
mai vastă piaţă potenţială, rezultatul fiind costuri reduse şi profituri ridicate. Totuşi, în
prezent nenumăraţi factori fac marketingul de masă mai dificil de aplicat. Pieţele
mondiale s-au segmentat în timp de la sine în grupuri pe criterii etnice (hispanici, afroamericani
etc.), de vârstă, de profesie, familie (familii mari, celibatari, părinţi singuri).




249. Explicaţi ce reprezintă strategia de demarketing, încercaţi să găsiţi şi un exemplu în care să arătaţi utilitatea acestei strategii.

De exemplu, Podul Golden Gate poartă uneori un nivel nesigur de trafic, iar
Yosemite National Park este extrem de aglomerat vara. Societăţile de electricitate au
probleme uneori în timpul perioadelor de utilizare de vârf. Autostrăzile din metropole
sunt sufocate de trafic în orele de vârf. În aceste cazuri şi în altele, de cerere excesivă,
Demarketing-ul poate fi necesar pentru a reduce temporar sau permanent cererea.
Scopul demarketing-ului nu este acela de a distruge cererea ci numai de a o reduce
sau a o deplasa. Astfel, managementul marketingului caută să afecteze nivelul,
încadrarea în timp şi natura cererii într-un mod care ajută organizaţia să-şi realizeze
obiectivele. Mai simplu spus, managementul marketingului este managementul cererii.


250. Care sunt caracteristicile pe care trebuie să le aibă segmentele de piaţă pentru a fi utile şi explicaţi pe scurt ce presupune fiecare caracteristică.


Top
  
 
PostPosted: 26/02/2007 13:47 
Offline
Membru
Membru

Joined: 21/02/2007 19:08
Posts: 2
Reputation point: 0
Poate ne intalnim la o cafea ... si mai punem cate ceva la cale !

Bafta la toata lumea


Top
  
 
 Post subject: alte raspunsuri
PostPosted: 26/02/2007 17:41 
Offline
Membru
Membru

Joined: 19/02/2007 17:43
Posts: 1
Reputation point: 0
eu am la 33-F, 37- b si 49-d si mai am si la 206-d, 207-c, 208-a, 209-b, 210-d, 212-d (sunt sigur rasp corecte). astept si alte pareri!


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 26/02/2007 19:39 
Offline
Membru
Membru

Joined: 11/02/2007 19:04
Posts: 4
Reputation point: 0
mai aveti alte opinii? ce ai la 211?


Top
  
 
 Post subject: grile MK
PostPosted: 27/02/2007 15:07 
Offline
Membru
Membru

Joined: 09/02/2007 10:48
Posts: 5
Reputation point: 0
248. nivelele de segmentare a pietei :
Nivelurile de segmentare a pieţei sunt: marketingul de masă (piaţa nu este
segmentată), micromarketing (segmentare totală) sau faze intermediare (marketing pe
segmente sau pe nişe).
1. Marketingul de masă.- acesta creează cea
mai vastă piaţă potenţială, rezultatul fiind costuri reduse şi profituri ridicate

2. Micromarketingul - Micromarketingul înseamnă personalizarea produselor şi programelor de
marketing astfel încât acestea să se adreseze unor locaţii diferite şi gusturilor fiecărui
client în parte. Micromarketingul include marketingul local şi marketingul individual.

3. Faze intermediare :

- Marketingul pe segmente : izolează segmente mai
vaste de piaţă şi formulează o ofertă adresata în special unuia sau mai multor segmente, are un randament mai ridicat,
concurenţa va fi mai scăzută pentru un segment de piaţă mai redus.

- Marketingul pe nişe : se concentrează pe subgrupuri ale acestor segmente.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 28/02/2007 00:44 
Offline
Membru
Membru

Joined: 14/02/2007 00:25
Posts: 4
Reputation point: 0
PREVAD INCA O RESTANTA PE LANGA CEA LA MATE :'-(


Top
  
 
 Post subject: greu,greu
PostPosted: 28/02/2007 00:47 
Offline
Membru
Membru

Joined: 14/02/2007 00:25
Posts: 4
Reputation point: 0
ORICUM MULTUMIRI MIHAELEI :thankyou: :thankyou:


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: 28/02/2007 12:57 
Offline
Membru
Membru

Joined: 11/02/2007 19:04
Posts: 4
Reputation point: 0
hai ca nu e asa greu unele intrebari se repeta citeste si tu grilele de 3 ori si tot iei un 5 bafata!!! capu' sus!


Top
  
 
 [ 37 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours


Who is online

Users browsing this forum: CommonCrawl [Bot] and 0 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Jump to:  
Furnizat de phpBB | phpBB România
Afiliaţi: Lucrări de licenţă | Lucrări la comandă | Reparaţii televizoare | Divina's Boutique | Livrare cadouri în Spania
Link-ul tău aici | Link-ul tău aici | Link-ul tău aici | Link-ul tău aici | Link-ul tău aici


Găzduire Web - Hostico