Cat de important este situatia financiara a partenerului intr-o relatie?
M-am hotarat sa fac acest topic pentru ca intorcandu-ma in mediul plastic de la facultate s-a pus intr colegi problema asta, cat de important e pentru fete ca baiatul sa aiba bani, masina, samd si la fel si la baieti.
Colegul meu de banca nu ma crede ca daca as putea iubi un om fara o situatie financiara buna . Chiar par genul de fata care pune accent pe asa ceva. Pana mea, eu nu am valori materiale, doar umane . Nu mi-a pasat niciodata ca partenrul meu sa aiba masina, sau ce masina are asta mi se pare o chestie de prost gust, daca iubesti un om il iubesti pentru ca merita el ca prezenta, ca si caracter, nu pentru ca are stiu eu ce .
Pe mine nu m-a interesat niciodata situatia materiala a femeilor cu care am fost Poate sunt eu mai invechit,dar consider ca barbatul e cel care trebuie sa-i asigure tot confortul femeii de langa el,sa o rasfete si sa se ocupe de nevoile ei Sa nu credeti ca sunt un exagerat de-ala care considera ca femeia trebuie sa stea acasa,nici vorba de asa ceva.Femeia poate sa aiba o cariera,o sursa de venit,o activitate zilnica,dar banii castigati de ea sunt niste bani in plus pt nevoile ei personale De casa,de copii,de vacante si de restul cheltuielilor,se ocupa barbatul Asa m-a invatat tatal meu cand eram mic,asa fac
Si mie mi se pare idioata faza asta cu ''stau cu tine atata vreme cat ai bani''. Mi-ar fi o scarba teribila sa ma sarut cu un loser pe care nu il iubesc si cu care stau doar de dragul hainelor scumpe si bijuteriilor Chiar nu inteleg cum exista femei care nu au un pic de demnite in ele De barbati nu mai vorbesc, stiam demult ca sunt porci...Ei nu au scrupule
Doar unul din tipii cu care am iesit a avut masina...si pe ala nu l-am iubit! Situatia materiala e intr-o oarecare masura impoartanta atunci cand vine vremea sa iti contruiesti un viitor cu persoana de langa tine!
Toti am fi ipocriti daca am spune acum ca ,fiind indragostit sau indragostita,iar partenerul ar fi sarac lipit am fi de acord sa traim alaturi de el in conditii mizere si fara nici un venit,sau ca tu ca femeie ai fi dispusa sa muncesti sa-ti intreti partenerul,din dragoste!
Oricum.nu am fost niciodata de acord cu relatiile conveniente...in careb unul din implicati profita de pe urma celuilalt,mi se par josnice si repugnante...dar inca o chestie,te indragostesti de un tip/o tipa bogat/a...si atunci vine raul,pentru ca lumea invitabil o sa te arate cu degetul si o sa zica ca alergi dupa banii lui/ei...
oricum ai da-o nu e bine...
=================================================================
Don’t worry. You’re human—your memory is no more than a sieve. Time heals all wounds for your kind.
eheeee...sti cum e,daca nu in intereseaza pe unul,il intereseaza pe celalalt...si cand lumea isi baga coada...miroase a rahat!
Don’t worry. You’re human—your memory is no more than a sieve. Time heals all wounds for your kind.
bb_girl scrie:Si mie mi se pare idioata faza asta cu ''stau cu tine atata vreme cat ai bani''. Mi-ar fi o scarba teribila sa ma sarut cu un loser pe care nu il iubesc si cu care stau doar de dragul hainelor scumpe si bijuteriilor Chiar nu inteleg cum exista femei care nu au un pic de demnite in ele De barbati nu mai vorbesc, stiam demult ca sunt porci...Ei nu au scrupule
1.Nu e vorba doar de sarut,se trece si mai departe,o persoana care baga bani in alta persoana nu o vrea doar pt pupaceala 2.De ce zici ca barbatii sunt porci si nu au scrupule? Ce te face sa spui asta?Ai exemple concrete care iti sustin teoria,dovezi,ceva?Sau o zici doar pt ca ai auzit-o de la alte femei? Ideea e ca nu trebuie sa generalizam.Daca un barbat a facut ceva gresit,nu trebuie sa-i bagam pe toti in acceasi oala.Mai bine zis,daca luam 2 milioane de barbati,din care 1.999.999 au demonstrat ca sunt cum zici tu,tot nu putem sa generalizam din consideratie pt acel barbat care e altfel Unul singur face diferenta Eu stiu ca voi,fetele,auziti des astfel de replici"barbatii sunt porci",etc,dar nu putem sa catalogam miliarde de barbati bazandu-ne pe ce a facut unul pe care il stim noi si care a fost porc La fel se intampla si cu femeile
Bosse,in istorie exista atatea exemple de barbati fara scrupule,porci,scarbosi ...nu mai e nevoie sa amintim aici!
Bebelusho,n-am zis ca ai merge tu mai departe,doar am completat ca in cazul acestor relatii din interes,nu e vorba doar despre sarut,fetele fac si altceva Am vorbit in general
Tya,daca exista exemple de barbati porci,fara scrupule,cum zici tu,nu inseamna ca toti suntem la fel Nu trebuie sa judecam oamenii la gramada,fiecare trebuie sa raspunda individual pt faptele lui Asa exista si exemple de femei rele,dar asta nu inseamna ca toate sunt la fel
Katutza scrie:... Nu mi-a pasat niciodata ca partenrul meu sa aiba masina, sau ce masina are asta mi se pare o chestie de prost gust, daca iubesti un om il iubesti pentru ca merita el ca prezenta, ca si caracter, nu pentru ca are stiu eu ce .
Asta pentru ca, pe lumea asta exista oameni care iubesc cu inima si oameni care iubesc cu capul.
bb_girl scrie:Eu zic ca ai cum sa demonstrezi,bineinteles in timp, ca il iubesti pe bogatul ala Si in plus, daca va iubiti, de ce plm sa va intereseze ce zic altii?
Sunt acei oameni slabi de inger care, faca azi fata vorbelor, fac maine fata vorbelor... dar la un moment dat, cedeaza. Exista destui oameni care sunt interesati de ceea ce zic altii... desi suna aiurea, e adevarat.
BOSSE83 scrie:2.De ce zici ca barbatii sunt porci si nu au scrupule? Ce te face sa spui asta?Ai exemple concrete care iti sustin teoria,dovezi,ceva?Sau o zici doar pt ca ai auzit-o de la alte femei? Ideea e ca nu trebuie sa generalizam.Daca un barbat a facut ceva gresit,nu trebuie sa-i bagam pe toti in acceasi oala.Mai bine zis,daca luam 2 milioane de barbati,din care 1.999.999 au demonstrat ca sunt cum zici tu,tot nu putem sa generalizam din consideratie pt acel barbat care e altfel Unul singur face diferenta Eu stiu ca voi,fetele,auziti des astfel de replici"barbatii sunt porci",etc,dar nu putem sa catalogam miliarde de barbati bazandu-ne pe ce a facut unul pe care il stim noi si care a fost porc La fel se intampla si cu femeile
Corect... nu toti sunt niste porci fara scrupule... da` cei mai multi asta sunt.
Palmares în viaţă
- flori, fete sau băieţi; - şotron; - ţară, ţară, vrem ostaşi; - ţurca; - hockey (versiunea vintage, iarna, pe gârla îngheţată); - de-a v-aţi ascunselea; - lapte gros; - leapşa; - miuţa; - hoţii şi vardiştii; - raţele şi vânătorii.
N-am pus niciodata accent pe situatia financiara a prietenului meu.. adica nah.. oricarei fete ii place sa fie tinuta in puf si sa i se faca toate pofetele dar pentru mine e mai presus dragostea decat banii.
Prietenul meu s-a nimerit sa abia o situatie financiara foarte buna si mi-au ajuns la urechi numai vorbe tampite.. cum as sta cu el din interes si pot sa spun ca n-am bagat de seama.
Pe multe fete le-am auzit ca vor si ele cate un Iri. N-as suporta sa stau cu o persoana pe care nu o iubesc.. doar din simplul fapt ca are masina, vila si bani.
Eu am avut prieteni de tot felul,si cu bani, si fara, culmea a fost ca cel la care am tinut nu a avut o situatie financiara excelenta, dar asta nu ne impiedica sa ne intalnim in fiecare seara sa stau la barfa poate cu o doza la 1 leu de cola nu mi-a pasat niciodata ce are in buzunar prietenul meu .
Bine,fetelor,eu va inteleg ca nu sunteti materialiste,dar nici nu trebuie sa va multumiti cu putin in viata,din contra,daca partenerul nu are o situatie economica prea buna,trebuie sa-l incurajati si sa-l sustineti sa se autodepaseasca,nu sa-i spuneti"lasa,draga,zaci tu toata ziua si nu misca un deget,ca eu te iubesc oricum"
Asta-i clar. Dar in primul rand nu as sta cu un om care nu are o ambitie in viata, care nu vrea sa ajunga undeva, pentru mine cariera e extrem de importanta si la fel trebuie sa gandeasca si partenerul meu. E normal ca intai trebuie sa-si termine studiile si sa faca lucrurile in viata, pas cu pas.
Mai degraba condamn un barbat care prefera sa lucreze ani de zile pe un salariu de nimic si avand o slujba care nu ii va aduce nicio satisfactie personala, decat unul care doreste sa aiba o facultate, sa se specializeze intr-un domeniu, sa fie sigur ca va avea ceva care sa-l ajute in viitor in gasirea unei slujbe mai bune. Toata lumea incepe de jos (cu exceptia copiilor de bani gata) , totul e sa ai ambitie.
Katutza scrie:Nu mi-a pasat niciodata ca partenrul meu sa aiba masina, sau ce masina are asta mi se pare o chestie de prost gust, daca iubesti un om il iubesti pentru ca merita el ca prezenta, ca si caracter, nu pentru ca are stiu eu ce .
Şi totuşi... La un moment dat, spuneai pe unul dintre fostele tale bloguri, că n-ar strica dacă băiatul ideal ar avea şi maşină. Sînt convins că era mai mult o glumă.
NightCrawler scrie:
Katutza scrie:Nu mi-a pasat niciodata ca partenrul meu sa aiba masina, sau ce masina are asta mi se pare o chestie de prost gust, daca iubesti un om il iubesti pentru ca merita el ca prezenta, ca si caracter, nu pentru ca are stiu eu ce .
Asta pentru ca, pe lumea asta exista oameni care iubesc cu inima si oameni care iubesc cu capul.
Iar ai spus o prostie. Să gîndeşti cu capul, printre altele, înseamnă să-ţi dai seama că ăla care are bani, nu e musai să ţi-i dea. Dacă dădea mult, avea puţin. Şi doi... nu îţi poţi vinde viaţa pentru bani, fiindcă după ce mori, nu mai ai ce face cu ei.
Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau! Configuraţii
PC1 - CPU: Intel Core i7-5820K Haswell-E, 6-core, 3.3Ghz, LGA 2011v3, 140W • CPU Cooler: Cooler Master Hyper T4, 4x Heatpipes, vent. 12cm • MB: Gigabyte X99-UD4, 8x DDR4, 2*PCIEx16/2*x8/3*x1, 10*sATA3/1*SATA Ex/1* M.2/GLAN/8*USB3.0 • GPU: Inno3D GeForce GTX 1060, 3GB GDDR5, 192-bit, 8K • RAM: 16GB Kingston HyperX Fury DDR4, 2400Mhz, CL15, Dual Channel Kit • SSD: 250GB Samsung MZ-750250BW 750 EVO, 2.5" SATA 6Gb/s, R/W 540/520 MB/s • HDD: 2x Seagate 8TB, ST8000AS0002, 5900RPM, 128MB, 5.5W • Blu-Ray Writer: LG BH16NS40 • PSU: Corsair VS650, 650W ATX 2.31, eficienta 85%, 12cm fan, 2x 6+2-Pin PCIe, 4x SATA, PFC Activ • Case: Cooler Master Storm Trooper, Full Tower, 4 fans, 9x 5.25 Bays, 8x 3.5 Bays, 13x 2.5 Bays 13 (converted from 5.25” bay by two 4-in 3 HDD modules), 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x eSATA • Left-Panel Fan: Cooler Master SickleFlow 120mm, Red LED • 5.25" Bay: Media Dashboard Card Reader, 6xUSB 2.0, 2xUSB 3.0, 20pin e-SATA, SATA • Router: D-Link DIR-600 • KB: Logitech G510s, USB, black, 18 programmable G-keys, custom backlit keys, dual 3.5mm audio ports, GamePanel LCD • Mouse: A+ G5-Loki, 2500 DPI, USB • Speakers: Genius SP-U120, 2.0, 3W, USB, Black • Headphones: Skullcandy Hesh 2, AC Milan • Gamepad: Thrustmaster F1 Dual Analog Ferrari 150th Italia Exclusive Edition, 10 buttons, 8-way D-pad • Display: LG Flatron W2243S-PF, 21,5", Full HD, 75 Hz, 40W • Printer: HP Deskjet Ink Advantage 4515 All-in-One • OS: Windows 10 Enterprise x64 + Windows 8.1 Pro x64 • AV: Kaspersky Internet Security 2016 PC2 - CPU: AMD Athlon II X2 240, 2800 Mhz, 65W • MB: ASUS M2N68-AM Plus • GPU: GeForce 7025 (on-board) • RAM: Kingmax DDR2 2GB, PC2-8500, 1066 Mhz, 3W • HDD: Seagate 2TB Barracuda ST2000DM001, SATA3, 7200RPM, 64MB • DVD-RW: LG GH22NS50, 30W • PSU: Corsair VS550, 550W, 120mm fan • Case: Intex Easy PC, MiddleTower • KB: Logitech Y-SZ49, 8 multimedia keys, White • Mouse: A4Tech N-360-1, 1600 dpi • Speakers: Intex IT-NB30 • Headphones: A4Tech HS-800, 109 dB • Gamepad: Logitech Rumblepad 2 • Display: LG Flatron 194WTS, 19" • OS: Windows XP x64 SP2 Pro + Windows XP x86 SP3 Pro • AV: Kaspersky Internet Security 2017 PC3 - CPU: AMD Athlon 64 X2 4600+, 2400 Mhz • MB: ECS GeForce7050M-M v1.0A • GPU: GeForce 7050 (on-board) • RAM: Buffalo 1GB DDR2, 667Mhz • HDD: Western Digital 640GB Caviar Blue, WD6400AAKS, SATA2, 7200RPM, 16MB • DVD-RW: LG GH22NS70 • PSU: Casecom ATX 450W • Case: No Name • KB: Digittex KB331M • Mouse: Plano MT1091P • Headphones: Gembird AP-860 • Gamepad: Genius MaxFire Grandias Turbo • Display: AOC 7GlrA • OS: Windows XP x64 SP2 Pro + Windows XP x86 SP3 Pro • AV: None Laptop 1 - Asus X553MA-XX490D, 15,6" • CPU: Intel Celeron Dual-Core N28eo, 2,16 Ghz • RAM: 4GB DDR3, 1600 MHz • HDD: 500GB, 5400RPM • DVD-RW • GPU: Intel HD Graphics • OS: Windows 8.1 Pro x64 Laptop 2 • CPU: AMD Sempron 3000+, 1.80GHz • RAM: 512 MB • HDD: 40GB • DVD-RW • Display: 15" • Mouse: A+ G1-Seth, 2400DPI, USB • OS: Windows XP x86
Palmares competiţii
FIFA 11 Cupa lui Moş Crăciun • Brazilia • Calificări FIFA 11 WC 2v2 (Ed. IX) • Brazilia • Sfertfinalist FIFA 11 WC 2v2 (Ed. VIII) • Anglia • Grupe FIFA 11 WC 2v2 (Ed. VI) • Rusia • Grupe FIFA 11 WC 2v2 (Ed. V) • Anglia • Finalist FIFA 11 WC 2v2 (Ed. IV) • Brazilia • Sfertfinalist FIFA 11 WC 2v2 (Ed. III) • Olanda • Grupe FIFA 11 WC 2v2 (Ed. II) • Germania • Semifinalist FIFA 11 WC 2v2 (Ed. I) • Olanda • Semifinalist FIFA 11 (Ed. XVII) • AC Milan • Grupe FIFA 11 (Ed. XV) • Juventus • Grupe FIFA 11 (Ed. XII) • AC Milan • Sfertfinalist FIFA 11 (Ed. VIII) • Liverpool • Grupe FIFA 11 (Ed. VII) • AC Milan • Optimi de finală FIFA 11 (Ed. IV) • Juventus • Optimi de finală FIFA 11 (Ed. III) • AC Milan • CÎŞTIGĂTOR FIFA 11 (Ed. II) • AC Milan • Optimi de finală FIFA 11 (Ed. I) • Roma • Grupe FIFA 08 WC (Ed. III) • Brazilia • Locul 3 FIFA 08 WC (Ed. II) • Italia • Semifinalist FIFA 08 WC (Ed. I) • Franţa • Finalist FIFA 08 (Ed. VI) • AC Milan • Sfertfinalist FIFA 08 (Ed. V) • AC Milan • Sfertfinalist FIFA 08 (Ed. IV) • AC Milan • Finalist FIFA 08 (Ed. III) • AC Milan • Optimi de finală FIFA 08 (Ed. II) • AC Milan • Optimi de finală (abandon) FIFA 08 (Ed. I) • AC Milan • Sfertfinalist FIFA 05 (Ed. II) • AC Milan • Optimi de finală FIFA 05 (Ed. I) • Juventus • Optimi de finală Şah (Ed. II) • Semifinalist Şah (Ed. I) • Sfertfinalist (abandon)
Glumeam .. la sfarsitul frazei exista un "=))" . Ma intrebase intr-o seara un amic daca mi-a placut sa ma plimb cu bmw-ul si i-am zis ca atata timp ce nu e al meu mi-e totuna .
Hordy scrie:Nu îţi fă griji sylv. La ce sunt buni fraţii ? Ai şi maşină stai lini
Aşa este. Am maşină, uitasem.
Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau! Configuraţii
PC1 - CPU: Intel Core i7-5820K Haswell-E, 6-core, 3.3Ghz, LGA 2011v3, 140W • CPU Cooler: Cooler Master Hyper T4, 4x Heatpipes, vent. 12cm • MB: Gigabyte X99-UD4, 8x DDR4, 2*PCIEx16/2*x8/3*x1, 10*sATA3/1*SATA Ex/1* M.2/GLAN/8*USB3.0 • GPU: Inno3D GeForce GTX 1060, 3GB GDDR5, 192-bit, 8K • RAM: 16GB Kingston HyperX Fury DDR4, 2400Mhz, CL15, Dual Channel Kit • SSD: 250GB Samsung MZ-750250BW 750 EVO, 2.5" SATA 6Gb/s, R/W 540/520 MB/s • HDD: 2x Seagate 8TB, ST8000AS0002, 5900RPM, 128MB, 5.5W • Blu-Ray Writer: LG BH16NS40 • PSU: Corsair VS650, 650W ATX 2.31, eficienta 85%, 12cm fan, 2x 6+2-Pin PCIe, 4x SATA, PFC Activ • Case: Cooler Master Storm Trooper, Full Tower, 4 fans, 9x 5.25 Bays, 8x 3.5 Bays, 13x 2.5 Bays 13 (converted from 5.25” bay by two 4-in 3 HDD modules), 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x eSATA • Left-Panel Fan: Cooler Master SickleFlow 120mm, Red LED • 5.25" Bay: Media Dashboard Card Reader, 6xUSB 2.0, 2xUSB 3.0, 20pin e-SATA, SATA • Router: D-Link DIR-600 • KB: Logitech G510s, USB, black, 18 programmable G-keys, custom backlit keys, dual 3.5mm audio ports, GamePanel LCD • Mouse: A+ G5-Loki, 2500 DPI, USB • Speakers: Genius SP-U120, 2.0, 3W, USB, Black • Headphones: Skullcandy Hesh 2, AC Milan • Gamepad: Thrustmaster F1 Dual Analog Ferrari 150th Italia Exclusive Edition, 10 buttons, 8-way D-pad • Display: LG Flatron W2243S-PF, 21,5", Full HD, 75 Hz, 40W • Printer: HP Deskjet Ink Advantage 4515 All-in-One • OS: Windows 10 Enterprise x64 + Windows 8.1 Pro x64 • AV: Kaspersky Internet Security 2016 PC2 - CPU: AMD Athlon II X2 240, 2800 Mhz, 65W • MB: ASUS M2N68-AM Plus • GPU: GeForce 7025 (on-board) • RAM: Kingmax DDR2 2GB, PC2-8500, 1066 Mhz, 3W • HDD: Seagate 2TB Barracuda ST2000DM001, SATA3, 7200RPM, 64MB • DVD-RW: LG GH22NS50, 30W • PSU: Corsair VS550, 550W, 120mm fan • Case: Intex Easy PC, MiddleTower • KB: Logitech Y-SZ49, 8 multimedia keys, White • Mouse: A4Tech N-360-1, 1600 dpi • Speakers: Intex IT-NB30 • Headphones: A4Tech HS-800, 109 dB • Gamepad: Logitech Rumblepad 2 • Display: LG Flatron 194WTS, 19" • OS: Windows XP x64 SP2 Pro + Windows XP x86 SP3 Pro • AV: Kaspersky Internet Security 2017 PC3 - CPU: AMD Athlon 64 X2 4600+, 2400 Mhz • MB: ECS GeForce7050M-M v1.0A • GPU: GeForce 7050 (on-board) • RAM: Buffalo 1GB DDR2, 667Mhz • HDD: Western Digital 640GB Caviar Blue, WD6400AAKS, SATA2, 7200RPM, 16MB • DVD-RW: LG GH22NS70 • PSU: Casecom ATX 450W • Case: No Name • KB: Digittex KB331M • Mouse: Plano MT1091P • Headphones: Gembird AP-860 • Gamepad: Genius MaxFire Grandias Turbo • Display: AOC 7GlrA • OS: Windows XP x64 SP2 Pro + Windows XP x86 SP3 Pro • AV: None Laptop 1 - Asus X553MA-XX490D, 15,6" • CPU: Intel Celeron Dual-Core N28eo, 2,16 Ghz • RAM: 4GB DDR3, 1600 MHz • HDD: 500GB, 5400RPM • DVD-RW • GPU: Intel HD Graphics • OS: Windows 8.1 Pro x64 Laptop 2 • CPU: AMD Sempron 3000+, 1.80GHz • RAM: 512 MB • HDD: 40GB • DVD-RW • Display: 15" • Mouse: A+ G1-Seth, 2400DPI, USB • OS: Windows XP x86
Palmares competiţii
FIFA 11 Cupa lui Moş Crăciun • Brazilia • Calificări FIFA 11 WC 2v2 (Ed. IX) • Brazilia • Sfertfinalist FIFA 11 WC 2v2 (Ed. VIII) • Anglia • Grupe FIFA 11 WC 2v2 (Ed. VI) • Rusia • Grupe FIFA 11 WC 2v2 (Ed. V) • Anglia • Finalist FIFA 11 WC 2v2 (Ed. IV) • Brazilia • Sfertfinalist FIFA 11 WC 2v2 (Ed. III) • Olanda • Grupe FIFA 11 WC 2v2 (Ed. II) • Germania • Semifinalist FIFA 11 WC 2v2 (Ed. I) • Olanda • Semifinalist FIFA 11 (Ed. XVII) • AC Milan • Grupe FIFA 11 (Ed. XV) • Juventus • Grupe FIFA 11 (Ed. XII) • AC Milan • Sfertfinalist FIFA 11 (Ed. VIII) • Liverpool • Grupe FIFA 11 (Ed. VII) • AC Milan • Optimi de finală FIFA 11 (Ed. IV) • Juventus • Optimi de finală FIFA 11 (Ed. III) • AC Milan • CÎŞTIGĂTOR FIFA 11 (Ed. II) • AC Milan • Optimi de finală FIFA 11 (Ed. I) • Roma • Grupe FIFA 08 WC (Ed. III) • Brazilia • Locul 3 FIFA 08 WC (Ed. II) • Italia • Semifinalist FIFA 08 WC (Ed. I) • Franţa • Finalist FIFA 08 (Ed. VI) • AC Milan • Sfertfinalist FIFA 08 (Ed. V) • AC Milan • Sfertfinalist FIFA 08 (Ed. IV) • AC Milan • Finalist FIFA 08 (Ed. III) • AC Milan • Optimi de finală FIFA 08 (Ed. II) • AC Milan • Optimi de finală (abandon) FIFA 08 (Ed. I) • AC Milan • Sfertfinalist FIFA 05 (Ed. II) • AC Milan • Optimi de finală FIFA 05 (Ed. I) • Juventus • Optimi de finală Şah (Ed. II) • Semifinalist Şah (Ed. I) • Sfertfinalist (abandon)