Pentru Madalina- Tratat despre egoism

Subiectele care nu mai sunt de actualitate

Moderatori: karola, Amy, Diana22

Pentru Madalina- Tratat despre egoism

Mesajde de`amoru`artei » 8-Oct-2007, 16:47

Citez dintr-un mesaj privat- ca sa intelegeti toti.

Madalina: "chiar m-ai pus pe ganduri. si...am ajuns la o concluzie. intr-un fel ai dreptate. Din moment ce ne-am raportat la instanta suprema, la divinitate, bineinteles ca nu gasim termen de comparatie. dar noi...suntem oameni, iar din prisma "vazutelor" consider ca aceasta viziune e mult prea radicala si ar face ca orice gest al nostru sa devina interesat, o copie mercantila a sacrificiului suprem. la revedere!"

Apreciez foarte mult faptul ca discutia noastra ti-a dat de gandit, si in speranta ca vei accepta aceasta elaborare a ideii din acea seara te invit sa parcugi acest mic "tratat" asupra egoismului si formelor lui.
In contextul discutiilor din seara precedenta, problema gestului altruist vi-a fost adresata din dorinta de a gasi pe o persoana care sa ma convinga ca ma insel. Motivul invocat de dumneavostra (raportarea la divinitate), nu face obiectul discutiei de fata. Bineinteles ca exista altruism, dar exclusiv in sfera Gonadei supreme. Dumnezeu nu doreste nimic, el creeaza ceea ce vrea, libertatea absoluta ii da posibilitatea alegerii altruismului. Dumnezeu nu cauta motivatie. Daca descendem in sfera profanului, altruismul e la fel de tangibil ca viata vesnica. Din maruntele mele reflexii asupra scopului vietii am descoperit ca tot ceea ce facem (noi, oamenii rationali), e indreptat spre satisfactie.
Nu trebuie luata aceasta dorinta ca fiind rau intentionata; este motorul actiunilor noastre si indiferent daca realizam sau recunoastem, atat timp cat suntem capabili de a lua decizii, hotararile ne aduc intr-un fel sau altul satisfactie, fie ea imediata (in cadrul neexperimentatei tinereti), sau distanta, odata ce invatam sa ne planuim actiunile.
Poate e un pic cam transant sa spun ca nu exista altruism, si absolut orice gest isi are fundamentul egoist.
Intr-adevar, ce intelegem prin altruism ? Cu profesoara de filozofie, Dna Adamut, am ajuns la concluzia ca un gest altruist nu asteapta nimic in schimb. Si aceasta e singura forma insa sub care exista "altruism". Insa asta nu inseamna ca nu primeste nimic in schimb, sau ca acel gest nu genereaza satisfactie.
In cazul speciei noastre, orice intamplare provoaca o reactie emotionala, reactii care pot fi pozitive sau negative.
Nu intru in polemica acceptiunii pozitiv/negativ, cu acordul tau insa iti voi expune si acest lucru, de vei dori. Insa, instinctiv si incontrolabil, omul tinde sa actioneze spre senzatii pozitive, si spre anularea/evitarea celor negative.
De aceea, in ultimii 10000 de ani, omenirea a renuntat la confortul lespezii de piatra in favoarea unui culcus ceva mai primitor, sau la arc in favoarea armelor de vanatoare moderne.
Totul pentru senzatia de bine, oferita in acest caz de confort, de micsorarea efortului depus pentru a realiza o actiune.
Revenind la obiectul discutiei de fata, cum se poate sustine ca exista actiuni controlate constient, care in totalitatea lor dauneaza individului ? Orice imi vine in minte are fundament egoist, de ex. sinuciderea e un act suprem de egoism, in care preferi sa incetezi sa existi decat sa suporti motivul crizei psihologice.
Ca sinucigas, ignori complet lumea, te desprinzi de ea, si in speranta de mai bine, pasesti dincolo de poarta. E un gest profund egoist, tu fiind singurul "beneficiar", daca se poate formula atat de cinic, al deciziei tale. Sau martirii, de exemplu. Crezi cu toata fiinta ta ca sacrificiul unui om care moare pentru convingerile lui, pentru patrie, sau pentru orice alta cauza nobila, e un sacrificiu pur ? Insasi prin definitie, sacrificiul presupune recompensa, fie ca venea prin imblanzirea zeilor, sau, mai modern, sacrificiul presupune substitutie, un sacrificiu degenerat, in care nici macar nu se mai pierde nimic, cel putin nu permanent.
Daca ar trebui sa mori pentru ceea ce crezi, sau pentru dragoste, sau pentru religie, ai face-o ? Cei care au facut-o deja au fost multiplu motivati.
Una din motivatii a fost egoismul. Renunti la tine pentru ca urmasii tai sa nu fie nevoiti sa lupte pentru acel lucru pentru care tu ti-ai dat viata. Din inertie, martirii sunt memorati in eternitate ca oameni ce au dat anonimatul din timpul vietii pe celebritatea post-mortem. Si sunt oare oameni de invidiat ? Sau doar au profitat de ocazia de a face o diferenta ? Tu vei judeca acest lucru.
Insa egoismul nu trebuie considerat un lucru rau. In virtutea prejudecatilor, a fi evident egoist e un defect.
Insa cat de ipocrit trebuie sa fii sa judeci un om ca egoist, cand tu insati ai judecat acest om tocmai ca sa (iti) arati ca nu esti egoist, deci mai bun decat el, astfel aducandu-ti satifactia surclasarii acel om pe scara moralitatii ?
Oare nu ipocrizia e de condamnat in locul egoismului ? Daca fiecare om e egoist, balansul e perfect. Fiecare isi cauta proprie fericire, fie ea in bucatele mici de satisfactie. E oare un lucru atat de grav ? Daca consideri ca este, atunci iti spun ca egoismul se imparte.
Ca exista altruism in egoism. Cand 2 oameni se unesc pentru acelasi tel, si lupta ca unul singur, impartind astfel satisfactia adusa de egoismul fata de restul lumii. Si ca odata ce ai dat viata, odata ce scopul existentei tale ca specie a fost implinit, satisfactia creatoare e atat de mare incat iti ajunge pentru tot restul vietii.
Si atunci frageda faptura din bratele tale devine scopul egoismului tau, transformand astfel egoismul in altruism. Degenerat, adevarat, dar altruism.
E foarte posibil sa fi sarit multe din circumstantele vietii care ar putea fi catalogate drept lipsite de egoism, dar tind sa cred ca am subliniat principiul dupa care functioneaza gesturile noastre.
Daca esti de alta parere, sau pur si simplu doresti sa aduci o completare acestei modeste analize a egoismului, te invit cu deosebita placere la continuarea acestei discutii, de altfel fascinanta.
In speranta ca ti-am dat si mai mult de gandit :), numai bine . :hug:
Avatar utilizator
de`amoru`artei
guru
guru
 
Mesaje: 8888
Membru din: 21-Iul-2007, 19:39
Puncte de reputaţie: 0

Reclame

Mesajde vanghelis007 » 10-Oct-2007, 07:58

As incerca sa-mi exprim si eu o micuta parere.Ego,inseamna,Eu.Egoismul,ar insemna deci inlocuirea lui Dumnezeu cu propriul tau idol,cu Eul tau interior.Altruismul,ar deveni din acest punct de vedere o inchinare la idolii celorlalti,exprimare total gresita,deoarece altruismul inseamna altceva.Sa comunicam unii cu ceilalti,sa ne transmitem propriile informatii,pe toata gama sentimentelor si senzatiilor noastre,si sa primim in schimb informatiile emotionale ale celorlalti.Totusi nu transmiterea informatiei catre alta persoana este un gest de altruism.El se va defini astfel in momentul cand informatia noastra este total dezinteresata,si utila acelei persoane,pentru ca reprezinta un model pentru ea,demn de urmat,si atunci,persoana se schimba singura.Devine alta.Mai buna,mai intelegatoare,mai toleranta cu cei din jurul ei.Egoismul si altruismul,se impletesc strans intre ele,pentru ca fiecare om se naste si-si poarta doza de egoism si de altruism laolalta,iar momentele vietii,sunt acelea care-l determina sa le proiecteze iun afara lui.Formele extreme,fanatice,ale celor doua aspecte sunt insa vatamatoare,pentru ca intr-un anume fel,neaga personalitatea celor din jur.
Hai sa fugim prin camerele vaste
Imagine
Avatar utilizator
vanghelis007
guru
guru
 
Mesaje: 3064
Membru din: 15-Sep-2007, 12:17
Localitate: Ploiesti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde vanghelis007 » 14-Oct-2007, 08:31

Alooo!Este cineva pe aici?Mi se pare mie,sau aceasta insula este pustie?
Hai sa fugim prin camerele vaste
Imagine
Avatar utilizator
vanghelis007
guru
guru
 
Mesaje: 3064
Membru din: 15-Sep-2007, 12:17
Localitate: Ploiesti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde patricia one » 14-Oct-2007, 08:34

Cand se discuta despre ... egoism, nici ca o sa vedeti prea multi pe insula :D
Avatar utilizator
patricia one
guru
guru
 
Mesaje: 3022
Membru din: 11-Sep-2007, 16:37
Localitate: Bucuresti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde de`amoru`artei » 14-Oct-2007, 08:34

Nu tipa la mine, eu am zis ce am avut de spus.
Se pare ca am atins multe puncte sensibile..
Emi, se aude?
Drim? :)
Avatar utilizator
de`amoru`artei
guru
guru
 
Mesaje: 8888
Membru din: 21-Iul-2007, 19:39
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde vanghelis007 » 14-Oct-2007, 13:11

Raspunsul d-nei Patricea mi se pare elocvent.Si pe urma de ce va strigati ajutoarele?Nu stiti ca sunt prizonieri in insula Cocos,la tribul Baluba?
Hai sa fugim prin camerele vaste
Imagine
Avatar utilizator
vanghelis007
guru
guru
 
Mesaje: 3064
Membru din: 15-Sep-2007, 12:17
Localitate: Ploiesti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde de`amoru`artei » 14-Oct-2007, 13:12

Nu imi strig ajutoarele. Le atrageam atentia la ce am scris. ;)
Sunt sigura ca au evitat subiectul.
Avatar utilizator
de`amoru`artei
guru
guru
 
Mesaje: 8888
Membru din: 21-Iul-2007, 19:39
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde vanghelis007 » 14-Oct-2007, 17:26

Oamenii acestia,cand ti-e lumea mai draga,te lasa la apa.
Hai sa fugim prin camerele vaste
Imagine
Avatar utilizator
vanghelis007
guru
guru
 
Mesaje: 3064
Membru din: 15-Sep-2007, 12:17
Localitate: Ploiesti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde patricia one » 15-Oct-2007, 14:33

vanghelis007 scrie:Oamenii acestia,cand ti-e lumea mai draga,te lasa la apa.

Nici acolo nu te ar lasa, dar nu mai au unde... :oops:
Avatar utilizator
patricia one
guru
guru
 
Mesaje: 3022
Membru din: 11-Sep-2007, 16:37
Localitate: Bucuresti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde vanghelis007 » 15-Oct-2007, 17:36

Va sa zica,se trage cu tunul in mine..Bine..Echipaj,asculta comanda la mine.Incarcati tunurile din tribord.Inaltator..Cu obuze percutante..FOOC!Mai,voi ati inebunit.Pirati de coasta ce sunteti.V-am pus eu sa trageti dupa pasarele?Asupra galionului francez,in care se afla d-na Patricia,mai flacai.Si nu cu flori,ca nu sunteti la intalnire.
Hai sa fugim prin camerele vaste
Imagine
Avatar utilizator
vanghelis007
guru
guru
 
Mesaje: 3064
Membru din: 15-Sep-2007, 12:17
Localitate: Ploiesti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde patricia one » 15-Oct-2007, 17:38

Ei, oricum nu sunt altceva decat o Fantoma....
Saracii 8-|
Avatar utilizator
patricia one
guru
guru
 
Mesaje: 3022
Membru din: 11-Sep-2007, 16:37
Localitate: Bucuresti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde de`amoru`artei » 15-Oct-2007, 17:40

:horse: :~X( S=]
Avatar utilizator
de`amoru`artei
guru
guru
 
Mesaje: 8888
Membru din: 21-Iul-2007, 19:39
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde vanghelis007 » 15-Oct-2007, 17:42

Uneori avem nevoie de fantome ca sa ne exprimam.Prin urmare contactul s-a stabilit.Ma bucur.Navighez si eu prin zona.
Hai sa fugim prin camerele vaste
Imagine
Avatar utilizator
vanghelis007
guru
guru
 
Mesaje: 3064
Membru din: 15-Sep-2007, 12:17
Localitate: Ploiesti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde patricia one » 15-Oct-2007, 17:48

Eu as fi pariat ca fugiti de fantomite... cu 1999km/h :))
Avatar utilizator
patricia one
guru
guru
 
Mesaje: 3022
Membru din: 11-Sep-2007, 16:37
Localitate: Bucuresti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde vanghelis007 » 15-Oct-2007, 18:21

Numai capitanul de pe Olandezul Zburator.Eu nu fug de ele,de fapt va fac o marturisire confidentiala,fantomitele fug dupa mine.Asta este soarta capitanilor .Si unii cred ca este prea fericita.Iar daca le propui postul,iti sar in brate la cel mai mic pericol si striga ajutor.
Hai sa fugim prin camerele vaste
Imagine
Avatar utilizator
vanghelis007
guru
guru
 
Mesaje: 3064
Membru din: 15-Sep-2007, 12:17
Localitate: Ploiesti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde de`amoru`artei » 21-Oct-2007, 18:10

Aici de ex Blanche.
Avatar utilizator
de`amoru`artei
guru
guru
 
Mesaje: 8888
Membru din: 21-Iul-2007, 19:39
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde vanghelis007 » 21-Oct-2007, 22:30

Nu ma prind.se pare ca m-am intors cand au inceput ploile.
Hai sa fugim prin camerele vaste
Imagine
Avatar utilizator
vanghelis007
guru
guru
 
Mesaje: 3064
Membru din: 15-Sep-2007, 12:17
Localitate: Ploiesti
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde de`amoru`artei » 21-Oct-2007, 22:42

O faceam atenta la un topic.
Fata are ceva minte in cap si daca ar vedea padurea din spatele copacilor,poate ne-am intelege chiar bine. ;)
Eu inca mai am rabdare.
Avatar utilizator
de`amoru`artei
guru
guru
 
Mesaje: 8888
Membru din: 21-Iul-2007, 19:39
Puncte de reputaţie: 0

Mesajde Vizitator » 9-Noi-2007, 15:32

Amorul artei si rabdarea?Atunci eu sunt o bomba cu explozie intarziata.
Vizitator
 


Înapoi la Arhivă OTV

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: CommonCrawl [Bot] şi 9 vizitatori

  • Reclame