Imagine 2020 - An electoral Imagine

Moderatori: Katutza, Paulici, bb_girl, cristian1

Reguli forum
Citiţi regulamentul înainte de a scrie pe forum
Folosiţi Imagine căutarea înainte de a deschide un subiect nou

au construit o scoala un pod si au renovat biserica satului

Mesajde horatiua » 13-Mar-2009, 10:46

Locuitorii satului Limba din judetul Alba au infiintat pe banii lor o scoala de cateheti condusa de preotul din localitate. Printr-o asociatie creata in sat, localnicii au renovat biserica. Dorin Bucur, unul din liderii miscarii civice din sat, sustine ca fiecare satean a venit cu bani, materiale de constructie sau mancare pentru muncitori. Cand a fost vorba de munca, satenii din Limba nu s-au dat la oparte si au sapat santuri pentru reteaua de gaz si apa. La fel ca si cei din comuna Marginea din Suceava au construit un pod, mai mic, dar tot intr-o zi.

Localnicii din satul Limba si-au renovat in 2007-2008 biserica. “La una din intalnirile asociatiei Limbenii, asociatia noastra a locanicilor, am decis care sunt prioritatile, ce sa facem in sat. Si ne-am zis: ne pica turla in cap, hai sa incepem cu asta. Am gasit mesteri, am strans bani, fiecare a dat cat a putut. Apoi ne-am organizat. Unii s-au randuit sa aduca mesteri si sa ii duca sau sa ii cazeze in sat. Altii au adus mancare. Altii au adus materiale”, povesteste Dorin Bucur reprezentantul asociatiei Limbenii.

Turla bisericii a fost refacuta in 2007. Deoarece nu existau fonduri la Primarie pentru renovarea capitala a bisericii, au decis ca in 2008 sa renoveze intrega biserica. De acesta data au primit sprijin si de la Primarie. “As pacatui sa spun ca primarul nu ne ajuta. Ne ajuta cum poate si cu ce poate. Si noi il ajutam”, explica Dorin Bucur.

Asociatia Limbenii

Locuitorii comunei si-au infiintat in 2006 o asociatie prin care realizeaza diverse proiecte civice. Dorin Bucur spune ca, in 2006, in satul sau nu se prea intalmpla nimic. “Era o situatie asa, fara iesire, si erau multe de facut. Am facut asociatia asta si s-a produs, asa, un entuziasm. De atunci am facut o gramada de lucruri”, povesteste locanicul.

Banii pentru diversele proiecte vin din donatiile facute de localnicii din Limba. Pe langa lucrarile mari de renovari sau constructie, localnicii au muncit la introducerea retelor de apa si gaz.

“Deşi sunt o mână de oameni, locuitorii satului Limba au găsit, de fiecare dată, puterea să se unească în faţa unui proiect comun şi să-l ducă la bun sfârşit. Aşa s-a întamplat cu realizarea Monumentului Eroilor; au făcut zile-muncă pentru construirea Căminului Cultural; au săpat şanţuri pentru introducerea apei în sat; au adunat bani şi au lucrat împreună la ridicarea Casei Parohiale; au plătit şi au săpat şanţuri pentru introducerea gazului în sat; au pus mână de la mână şi au angajat pictor pentru pictarea Bisericii; au muncit împreună pentru construirea treptelor spre Biserică”, se spune in introducerea de pe pagina de internet a asociatiei Limbenii.

O scoala si un pod cu bani din sat

Un alt proiect dus la capat de localnici, din buzunarul si pe munca lor, este construirea si infiintarea scolii de cateheti. “Este unicat in Romania”, se lauda Dorin Bucur. Scoala a fost infiintata intr-o constructie veche degradata pe care localnicii au renovat-o.

“Parintele a venit cu ideea asta sa facem o scoala de cateheti si a iesit o chestie grozava. Am cerut de la Primarie sa ne dea cladirea vechii socoli din sat care era foarte darapanata. Era sa cada pe noi. Din nou am strans bani pentru materiale. Au venit oamenii, au muncit si am renovat cladirea”, a mai spus Dorin Bucur. La scoala de cateheti invata acum copiii si batranii din sat. Dupa slujba de duminica, copiii si batranii merg la scoala de cateheti condusa de preotul din sat. Scoala a fost terminata in iulie 2008 cand a fost si sfiintita.

Localnicii din Limba au construit si un pod, ce-i drept nu un pod pentru traficul auto. “Ne-am adunat 21 de oameni si intr-o dupa-amiza l-am construit. Este un pod mai mic pe care se ajunge la pamanturile pe care le cultivam. Ca sa ajungem acolo, trebuia sa ocolim o vale de un kilometru. Asa, ne-am adunat fiecare cu materiale, cu lemn, cu fier si l-am construit. A fost o dupa-amiaza tare frumoasa”, povesteste Dorin Bucur.

Ascociatia pe care o reprezinta organizeaza anual diverse evenimente legate de traditiile satului. Printre proiectele viitoare ale localnicilor este si infiintarea unei echipe de fotbal si amenajarea unui parc in localitate.
horatiua
n00b
n00b
 
Mesaje: 13
Membru din: 13-Mar-2009, 10:33
Puncte de reputaţie: 0

Reclame

Mesajde sandokan » 12-Iul-2009, 13:26

cinste lor
sandokan
Avatar utilizator
guru
guru
 
Mesaje: 1594
Membru din: 31-Ian-2009, 21:49
Puncte de reputaţie: 0

Forum Statistici

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: CommonCrawl [Bot] şi 0 vizitatori

Opţiuni

Înapoi la ■ Politică

Reclame